Política 18/05/2018

Cs es mofa al Congrés del 131è president de la Generalitat: "Deuen comptar en aquest llistat Légolas i Conan"

Les seves paraules indignen els comuns i el PDECat, que demanen als d'Albert Rivera "estudiar més història"

Europa Press
2 min

MadridCiutadans ha posat en qüestió al Congrés que Quim Torra pugui ser considerat el president "número 131" de la Generalitat de Catalunya i s'ha preguntat si per arribar a aquest nombre s'ha comptat abans "Legolas o Conan", unes paraules que han indignat els diputats d'En Comú Podem i del PDECat, que han demanat a la formació taronja que "estudiï més història".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enrenou ha tingut lloc aquest dijous després que prengués la paraula el diputat de Ciutadans per Màlaga Guillermo Díaz durant el debat en comissió del projecte de pressupostos generals per a aquest 2018.

Díaz s'ha mofat que Quim Torra ocupi el lloc 131 dels presidents catalans i no "el número 10", ja que entén que la Generalitat comença a partir de la Segona República amb Francesc Macià.

"És com incloure el Capitán Trueno entre els presidents espanyols"

"Com a gran 'fake new', celebren [a Catalunya] l'elecció del 131è president de la Generalitat. Suposo que en aquesta llista deuen haver comptat Légolas [d''El senyor dels anells'] o Conan [el Bàrbar], rei d'Aquilònia. És com si per comptar els presidents del govern d'Espanya suméssim el Capitán Trueno", ha comentat en to burleta el parlamentari del partit taronja.

Díaz ha denunciat els "intents" dels independentistes catalans d'"intoxicar" la història, "tot un clàssic a Europa", ha dit. Segons la seva opinió, el "cop" del secessionisme és una mostra del que "amenaça Europa" i Occident, fins al punt que a la UE i al Congrés "es constituiran o s'han constituït òrgans de treball per veure com fer front a les notícies falses", ha dit.

La intervenció de Díaz ha molestat, i molt, els representants d'En Comú Podem i del PDECat a la comissió de pressupostos, que han aconsellat als d'Albert Rivera que "llegeixin més" i que no confonguin les 'fake news' amb la història.

"Ciutadans sí que és un partit 'fake'"

En nom de la confluència catalana de Podem, el diputat Josep Vendrell ha recriminat al parlamentari de Cs que s'hagi fet un "embolic" amb els presidents de la Generalitat i li ha aconsellat que estudiï "una mica d'història" per comprendre "què és la Generalitat", que és una institució "anterior a la Constitució". "No confonguin 'fake news' amb història. Llegeixin una mica més perquè els anirà bé per desmentir determinats prejudicis", ha assenyalat.

Per part del PDECat, el diputat Ferran Bel ha censurat que Ciutadans, a qui ha qualificat com un partit 'fake', intenti qüestionar una institució "històrica" com la Generalitat i que s'hagi "mofat" dels 131 presidents que ha tingut Catalunya des del segle XIV.

"És una mostra d'ignorància", ha arribat a dir Bel, que ha demanat als integrants de la formació taronja, "un partit socialdemòcrata que ha acabat competint electoralment amb Vox", que no estudiïn història, sinó que "estudiïn en general".

stats