12/08/2015

Els diputats de Catalunya Sí que es Pot cobraran 2.500 euros de sou base

2 min
El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, vol fer de la rebaixa del sou dels càrrecs un dels seus trets diferencials.

BarcelonaDe la mateixa manera que un dels primers passos de Barcelona en Comú va ser la validació d’un codi ètic que fixava els principis de la candidatura de confluència -pràctiques d’obligat compliment, des del finançament del projecte fins a la limitació de mandats-, Catalunya Sí que es Pot va fer públic ahir un document equivalent, que determina un model de bones pràctiques per als càrrecs electes després del 27-S. El compromís adquirit per la candidatura de Lluís Rabell, que recull l’essència del projecte encapçalat per Ada Colau, presenta algunes variacions, per exemple, en les retribucions dels càrrecs electes. Els diputats de l’esquerra alternativa cobraran 2.500 euros mensuals de sou base, una quantitat que podrà créixer en funció de les responsabilitats que assumeixin els parlamentaris i del cost dels seus desplaçaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els salaris dels futurs diputats de Catalunya Sí que es Pot -que la ciutadania que s’hagi inscrit en el procés haurà de validar fins dilluns, de manera simultània a la votació de la llista electoral- diferiran del sou màxim establert en el primer document programàtic de Barcelona en Comú (2.200 euros nets), que havien de complir tant càrrecs electes com personal de lliure designació. Colau, però, ha establert algunes excepcions: l’exportaveu socialista Jordi Martí, designat gerent municipal, ingressarà un salari de 97.000 euros anuals. Els diputats de la coalició, que no podran duplicar funcions a les institucions, hauran de renunciar als regals, facilitar els seus béns i rendiments patrimonials i viatjar amb la tarifa més econòmica.

La columna vertebral del codi d’ètica política de la candidatura de l’esquerra alternativa també inclou compromisos de transparència del grup parlamentari -com la publicació de les agendes dels diputats- i mesures exemplaritzants per combatre comportaments corruptes. Els electes de Catalunya Sí que es Pot hauran de renunciar de “manera immediata” a tots els càrrecs si reben una imputació judicial per delictes relacionats amb la corrupció, així com en casos de delictes de racisme, violència de gènere o homofòbia. El document fet públic aquest dimarts estableix mecanismes de rendiment de comptes que permetran revocar les funcions dels representants públics “per mala gestió o per incompliment flagrant i no justificat del programa”.

Els principis adquirits per la candidatura pretenen eliminar “privilegis” i limitar el nombre de mandats, unes mesures calcades a les fixades per Barcelona en Comú abans del 24-M. Els diputats només podran repetir dues legislatures -o el seu equivalent en anys-, que es podran prorrogar de manera excepcional un tercer mandat més si se’n justifica el motiu. Catalunya Sí que es Pot renuncia explícitament als crèdits bancaris -un canvi en la fórmula de finançament que ICV ja va haver de modificar a les municipals-, a més de constituir una comissió de seguiment per avaluar el compliment dels compromisos.

stats