CONFLICTE INTERN
Política 06/06/2018

La pugna per la direcció dels comuns esquerda el projecte de la confluència

Alamany deixarà la primera línia del partit i se centrarà en el càrrec de portaveu al Parlament

Ot Serra
3 min
Elisenda Alamany intervé des del seu escó del Parlament, al costat de Xavier Domènech.

Barcelona“El partit tal com el coneixem ara no existirà”. Aquest és el diagnòstic d’una persona independent implicada en el projecte de Catalunya en Comú (CatComú) que veu amb cert dolor com la idea de la confluència s’esquerda després de la pugna per la direcció, que ha acabat amb la polèmica tria de Xavier Domènech i Ada Colau com a candidats a liderar la formació en detriment d’Elisenda Alamany, que no aspirarà a cap càrrec orgànic en les primàries de finals de juny. A un mes de les primàries per decidir els nous òrgans del partit, dins l’espai s’han evidenciat dos sectors amb plantejaments aparentment incompatibles: un que busca dissipar la lògica de quotes i les tradicionals sigles dels partits que conformen el col·lectiu, i un altre que es resisteix a l’obertura i aposta pel “replegament”, tal com apunten fonts molestes amb aquesta segona visió. “S’han imposat els partits”, lamenten.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La persona que s’havia erigit com el consens entre totes les parts, Xavier Domènech, va encarregar a Marc Parés, membre del nucli del partit, fer una llista transversal que inclogués diferents sensibilitats i noms independents. La seva idea era que l’encapçalessin Domènech i Elisenda Alamany, portaveu del partit i del grup parlamentari, però va topar amb una candidatura alternativa pactada per la direcció d’ICV -encapçalada per David Cid- i un nucli reduït de Barcelona en Comú (BComú) representat per Adrià Alemany, marit de la fundadora de la nova formació de l’esquerra alternativa, Ada Colau. La seva llista pretenia situar al capdavant Domènech mateix, la responsable de política municipal dels ecosocialistes, Candela López, i la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín. Una proposta que deixava fora Alamany, “vetada” pel seu perfil marcadament sobiranista, i que s’elaborava “d’amagat de Domènech”, segons interpreten les mateixes fonts. El cap de setmana de negociacions que va culminar amb una reunió dilluns es va tancar amb la fórmula Domènech-Colau de tàndem en la coordinació, tal com va avançar Europa Press. A partir d’aquí, Parés “es fa enrere” i la seva aposta queda enterrada. “L’intent d’opa ha sigut fort”, resumeix una de les fonts consultades, que interpreta que “l’últim cartutx de situar Colau” és definitiu.

Diversos membres del partit crítics amb aquest moviment constaten que Domènech accepta les condicions de la pinça Colau-ICV i es mostren sorpresos. “És estrany perquè el pla era un altre”, lamenten. Per la seva banda, l’equip de Domènech subratlla que la solució final és fruit del “consens”, una qüestió ineludible quan es contraposen “diferents interessos” i s’advoca per un resultat que busqui “aglutinar”. ICV i BComú es mantenen al marge i no s’han volgut manifestar.

Una de les conseqüències del trencament és que algunes de les branques de l’espai no es vegin atretes pel projecte. Creuen que EUiA, sectors de Podem, membres del territori i independents poden distanciar-se del partit o repensar-se si s’hi vinculen. El cas més paradigmàtic és el d’Alamany, que ha pres la decisió de no involucrar-se en la nova executiva que surti de les primàries per centrar-se en la seva tasca de portaveu de Catalunya en Comú - Podem a la cambra catalana. En aquest sentit, confien que el grup parlamentari continuarà “cohesionat” i que podrà mantenir la seva inclinació sobiranista.

“Tenia l’oportunitat d’estar a l’executiva”, subratllen fonts de l’entorn de Domènech, que recorden que ha sigut una decisió personal d’Alamany. Aquestes veus prefereixen no parlar de “vetos” i assenyalen que Martín i López -que podria entrar a l’executiva però vol centrar-se a guanyar l’alcaldia de Castelldefels- també han acabat caient de la direcció. Sigui com sigui, fonts disconformes amb el resultat final de la discussió es mostren convençudes que la llista definitiva serà “molt més semblant” a la que dissenyaven ICV i Adrià Alemany i no a la que impulsava Parés. Els noms que es proposaran per a l’executiva s’acabaran d’enllestir durant aquesta setmana i divendres es comunicaran oficialment.

Un any per a les municipals

El conflicte intern arriba al límit en un moment compromès per a CatComú, que es troba en ple desplegament territorial per armar-se de cara a les eleccions municipals del 2019. L’ARA ja va explicar que hi havia cert malestar entre dirigents dels comuns per alguns moviments de càrrecs locals d’ICV que, a parer seu, estarien actuant al marge dels estatuts a l’hora d’abordar la construcció dels nuclis locals del partit. Ara temen que les dinàmiques que han marcat el debat per l’elecció dels càrrecs orgànics a escala nacional es reprodueixin en la confecció de les llistes per a les municipals i s’imposi el sistema de quotes. Els inscrits hauran de decidir si validen el tàndem Domènech-Colau i, si és així, la línia del partit podria variar en funció de la pressió de l’entorn de l’alcaldessa. La seva reelecció és una prioritat a la formació, però perdre l’alcaldia podria moure les peces del tauler.

stats