Política 20/07/2016

La directora interina marca distàncies amb De Alfonso i justifica les destitucions executades a Antifrau

Maite Masià afirma que "tenia limitades les seves funcions" per distanciar-se de l'exdirector de l'Oficina i demana als diputats que siguin capaços de "destriar el gra de la palla"

Joan Serra Carné
6 min
La directora interina de l'Oficina Antifrau, Maite Masià.

BarcelonaLa comissió d'afers institucionals del Parlament ha reprès aquest dimecres l'anàlisi de la situació a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) després de la destitució de Daniel de Alfonso arran de les converses amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. En la compareixença més esperada, Maite Masià, directora en funcions de l'ens, ha marcat distàncies amb De Alfonso, tot i que fins ara no havia renegat públicament de les seves actuacions. "Estic totalment en desacord amb el que va fer aquest senyor", ha expressat. Masià ha destacat que "no estava al corrent" de les actuacions del ja exdirector abans que es revelessin les converses amb el ministre de l'Interior: "No controlava la seva agenda". Ha revelat que va demanar a De Alfonso que presentés la dimissió. "Intentàvem fer-li veure la magnitud de la tragèdia", ha raonat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La compareixent també ha justificat les destitucions de la cap del gabinet de direcció, Assumpció Riba, i dels tres directors de les divisions d'anàlisi, investigacions i prevenció, avançades per l'ARA. "Penso que el que s'ha de fer és actuar. El que no es podia fer és no fer res", ha afegit. "Aquest any i mig que he estat a l'Oficina com a directora adjunta tenia limitades les meves funcions", ha dit Masià sobre el repartiment de tasques amb De Alfonso, unes funcions que ha circumscrit a la representació institucional i a l'àrea de prevenció. "No participava de la divisió d'anàlisi ni de la d'investigacions", ha recalcat. Fins ara, Masià no s'havia referit al cas De Alfonso tot i l'abast de l'escàndol.

La directora interina d'Antifrau ha recalcat que, malgrat la polèmica generada, "el treball de l'Oficina no ha estat en cap cas estèril". "Hem de ser capaços de protegir els bons funcionaris. Els demano que sàpiguen destriar el gra de la palla", ha comentat als diputats de la comissió. Masià ha explicitat que en les darreres setmanes s'ha reunit amb els directors d'àrees. "S'observa un baix grau de la determinació esperable d'un servidor públic", ha detallat la compareixent per justificar les destitucions de càrrecs. Ha lamentat que alguns dels treballadors cessats –s'ha referit a Riba– no reconeguessin "l'autoritat de la directora interina". Sobre el cessament de la cap del gabinet de direcció, ha advertit que Riba tenia un "grau de coneixement de les actuacions del director molt elevat". Ha vinculat, així, Riba amb les actuacions de De Alfonso, tot i que ha negat que fos coneixedora de les converses amb Fernández Díaz. "Era una persona de la total confiança de De Alfonso", ha afegit.

Masià ha comentat que no té previst cobrir cap de les places que han quedat lliures fins que el Parlament nomeni un nou director o directora, però ha detallat un pla de treball a mitjà termini malgrat la seva interinitat. Masià ha dit que treballarà per "dignificar" l'Oficina mentre hi estigui al capdavant i ha confessat que se li posava "la pell de gallina" quan havia escoltat les gravacions de les converses.

L'oposició posa en dubte la idoneïtat de Masià com a directora interina

Els grups presents a la comissió s'han mostrat crítics amb la compareixença de Masià. Inés Arrimadas (Ciutadans), que ha expressat els dubtes sobre la idoneïtat que sigui la directora interina d'Antifrau per la seva relació amb l'antiga CDC, ha anunciat que el seu grup presentarà una proposició de llei per revisar els criteris de selecció del nou director de la institució. El PSC ha posat en dubte la "imparcialitat" de Masià i ha expressat la seva preocupació pels cessaments executats els darrers dies, una reflexió que també ha verbalitzat el PP. Mentre que els populars han retret el passat de Masià –apareix en les converses del cas ITV i havia estat militant convergent–, els socialistes han demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que faci una proposta de nou director amb celeritat. Lluís Rabell, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, també ha demanat urgència per fer el relleu i ha criticat els cessaments. "Si li donem unes setmanes més no sé qui quedarà a Antifrau", ha etzibat Rabell. "Com més tardem [a triar nou director], més inviable serà recuperar Antifrau", ha afegit el portaveu de l'esquerra alternativa.

La CUP ha demanat la dimissió immediata de Masià, a qui ha retret la seva vinculació amb determinades opcions polítiques. "És urgent restituir la imatge de l'Oficina Antifrau i això passa perquè es replantegi si és la persona idònia", ha afirmat Anna Gabriel, que ha recordat a la compareixent que "no compta amb la confiança del Parlament". La diputada ha insinuat que la destitució de la cap de gabinet de direcció s'explica perquè era la responsable de fer les auditories internes. La CUP ha reclamat que es faci una auditoria del funcionament de la institució. Al seu torn, David Bonvehí (Junts pel Sí) ha exposat que més "dimissions no solucionaran res, més aviat empitjorarien la situació".

En el torn de respostes, Masià ha volgut puntualitzar que "sempre" ha estat "una militant de base" i que va abandonar la relació amb Convergència quan va accedir a treballar per a Antifrau. També ha argumentat que, tot i les quatre destitucions materialitzades, no sobra personal a la institució.

La cap del gabinet de direcció diu que la seva destitució va ser "arbitrària"

Assumpció Riba també ha comparegut aquest dimecres al Parlament, just després de Macià. La ja excap del gabinet de direcció ha assegurat que el seu va ser un "cessament discrecional" i "arbitrari". Ha subratllat que té la intenció de presentar un recurs per la seva destitució, perquè la van contractar com a funcionària i, en canvi, va ser cessada com a càrrec de confiança. Riba ha exposat que la resta de destitucions pilotades per Masià responen al mateix criteri discrecional. "Aquesta persona [Masià] pensa que pot fer el que li sembla, continua actuant amb el mateix criteri, i no se sotmet al control de la legalitat", ha exposat. De fet, ha puntualitzat que Masià va justificar que comptava amb el suport del Parlament per prendre determinades decisions sobre el personal.

Riba, que ha lamentat el "mal ambient" que s'ha creat a Antifrau en les últimes setmanes, ha admès que quan va esclatar l'escàndol de les converses va creure que tot era un "muntatge". La compareixent ha relatat que va recomanar a De Afonso que s'expliqués al Parlament i que presentés la dimissió, abans que fos revocat per la cambra. "Totes les decisions que prenia el director amb els directors d'àrea s'ajustaven a la legalitat", ha detallat Riba. "Fora, no ho sé", ha afegit la compareixent. Riba ha exposat que no ha pilotat cap auditoria interna, però que n'hi havia una de prevista sobre el funcionament dels sistemes informàtics de l'Oficina aquest setembre, per ajustar possibles deficiències. Això sí, ha admès que va voler obrir una anàlisi a Antifrau després que es revelessin les gravacions. "Però la directora adjunta ja m'havia demanat que marxés. Per tant, la meva actuació estava limitada", ha recordat.

La compareixent ha carregat contra les acusacions de Masià, que havia donat a entendre que Riba era una persona de la màxima confiança de De Alfonso. "Totes les persones que treballàvem a l'Oficina manteníem amb ell una relació d'estreta confiança, començant per la directora adjunta", ha afirmat per retornar el retret a Masià. "Jo no era a l'Oficina per tapar res de ningú", ha sentenciat.

Planeta nega haver col·laborat amb De Alfonso

En la primera compareixença, el secretari general del Grupo Planeta, Lluís Elías, s'ha referit a la presumpta vinculació que tenia la seva empresa amb Antifrau, tal com s'inferia de les converses entre De Alfonso i Fernández Díaz. Elías ha expressat que Planeta "no ha col·laborat ni amb el senyor De Alfonso ni amb cap altra institució similar". "No ho hem fet mai ni ho farem", ha detallat el secretari general de l'empresa, que ha respost a les preguntes dels grups parlamentaris sense haver fet ús del seu torn inicial de paraula.

Elías també s'ha referit a la figura del director de seguretat del Grupo Planeta, Antonio López López, que surt citat per De Alfonso en els diàlegs amb el ministre de l'Interior. "La feina que fa el senyor López és proporcionar seguretat a Planeta, únicament i exclusivament", ha expressat. El portaveu de Planeta a la comissió del Parlament ha admès, això sí, que López es va reunir amb De Alfonso perquè "es coneixien de quan un era comissari i l'altre jutge". "Li va plantejar la possibilitat de fer una investigació i el senyor López li va dir que no", ha afirmat per admetre que De Alfonso va fer una petició al seu grup per col·laborar en una investigació per treure draps bruts de les forces independentistes. "Els més sorpresos som nosaltres", ha detallat Elías, que ha negat que Planeta conegui o participi en l'anomenada 'operació Catalunya'. També ha expressat que la seva empresa no ha fet cap auditoria interna per escatir la possible relació entre el director de seguretat i De Alfonso.

stats