CONTROL DELS PARTITS
Política 21/02/2014

Els partits polítics hauran de fer públics els noms dels donants de més de 50.000 euros

El consell de ministres aprova que hagin de penjar la informació al web 30 dies després d'enviar la documentació al Tribunal de Comptes

Acn
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei de control financer dels partits polítics, que obligarà les formacions a publicar a les seves pàgines web la llista de donants de més de 50.000 euros, així com els creditors. Ho hauran de fer en un termini màxim de 30 dies després d'enviar la documentació al Tribunal de Comptes, i hauran d'especificar no només la identitat del donant particular o del creditor en cas d'un préstec, sinó també els imports, així com els detalls de l'operació. En cas de sanció als partits, l'Administració Tributària podrà utilitzar mecanismes de cobrament executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern de Mariano Rajoy fa un pas més d'aquesta manera en l'avantprojecte que va presentar al desembre, que establia la prohibició de les donacions de les persones jurídiques (empreses) a les fundacions vinculades als partits, i limitava les dels particulars a 100.000 euros. Tots els partits hauran de retre comptes al Tribunal de Comptes.

A més, prohibeix les condonacions dels deutes (també dels interessos) als partits per part de les entitats financeres, que fins ara es podien fer per un import màxim de 100.000 euros anuals. El text també obliga els partits a presentar els seus números al Tribunal de Comptes i nega les subvencions a aquelles formacions que no ho facin.

La mesura forma part del paquet d'iniciatives de regeneració democràtica que Mariano Rajoy es va comprometre a impulsar al debat de política general del 2013 –just enmig de l'escàndol Bárcenas–, i arriba només quatre dies abans del debat de política general del 2014, que comença dimarts vinent. El text, que ja ha obtingut l'aval del Consell d'Estat, arribarà ara com a projecte de llei a les Corts, que el tramitaran i l'aprovaran en les pròximes setmanes.

No es podrà nomenar com a alt càrrec de l'Estat persones condemnades

Durant el consell de ministres d'aquest divendres, el govern espanyol també ha aprovat el projecte de llei que regula l'exercici dels alts càrrecs de l'administració general de l'Estat i que també forma part del paquet de mesures per a la regeneració democràtica. La vicepresidenta espanyola ha explicat que aquesta iniciativa estableix un seguit de requisits d'idoneïtat per al desenvolupament dels alts càrrecs.

En aquest sentit, no podran ser anomenats alts càrrecs els condemnats per sentència ferma, els inhabilitats per al desenvolupament de càrrec públic, els sancionats per la comissió d'una sanció molt greu i els condemnats per delictes contra les institucions i les administracions públiques.

Aquest avantprojecte també fixa les funcions dels alts càrrecs, les seves retribucions de protecció social, el règim de les compensacions per cessament, les despeses per representació i s'estableix el règim general d'incompatibilitats per evitar justificar increments de patrimoni.

stats