Política 30/03/2014

Homs, a Santamaría: “El govern espanyol no pot dir què és legal i què no”

El conseller de Presidència i portaveu del Govern denuncia que l'executiu de Rajoy "s'erigeixi com a tribunal"

Ara
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquest diumenge a Sant Hilari Sacalm / ACN

BarcelonaEl conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost a les paraules de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegurant que el "sorprèn" que el govern espanyol "s'erigeixi" com un tribunal i marqui "què es pot fer, què és legal i què no". "Fins on jo sé som en un estat de dret, hi ha marcs legals perquè Catalunya pugui fer la consulta i no està a l'abast del govern impedir que el poble català voti", ha assenyalat Homs. En aquesta línia, el portaveu confia que els sis ministres de Rajoy que visitaran Catalunya aquesta setmana respectin "les regles del joc democràtic" i acceptin la voluntat de la majoria dels catalans a favor de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Presidència ha reiterat que el Tribunal Constitucional (TC) ja ha admès que "la idea del dret a decidir" té cabuda a la Constitució espanyola. Per això, Homs creu que el govern espanyol hauria "d'expressar-se en el terreny que li correspon". "Poden estar tant en contra que votem com vulguin, però la decisió no és d'ells", ha assegurat.

En aquesta línia, Homs ha demanat al govern de Mariano Rajoy un "clar i inequívoc compromís" amb la democràcia. "Fa angúnia que des del govern espanyol es desprengui una incomoditat amb la democràcia –per dir-ho suau–, i els executius que se senten incòmodes amb la democràcia no s'ajusten a la voluntat del poble i són governs d'altres règims", ha afegit. Per això, el conseller ha subratllat que el govern espanyol hauria de "respectar l'estat de dret" i no posar-se a fer "de jutges dient el que és legal".

"Que respectin les regles del joc"

D'altra banda, Homs també ha volgut valorar el "desembarcament" a Catalunya de ministres espanyols que arribaran la setmana entrant. "L'únic que m'atreviria a demanar és que respectin les regles del joc democràtic i la voluntat de la majoria", ha assenyalat. El portaveu del Govern ha assegurat que a Catalunya sempre "s'han respectat totes les posicions", fins i tot les procedents de minories. Per tant, ha reclamat a l'executiu espanyol que siguin "sensibles a la lògica de la democràcia". "Si hi ha una majoria molt gran del poble que vol votar, doncs ens agradaria que això ho tinguessin en compte i que fessin expressió d'un sentit democràtic, que, a vegades, el trobem a faltar", ha valorat.

stats