Política 12/03/2013

Els partits ajornen una setmana la llei de consultes per esperar el PSC

Havien de tancar aquest dimarts la ponència, però el PSC ha demanat més temps per introduir-hi més elements. C's abandona la ponència i, com el PPC, presentarà esmena a la totalitat

Ara/acn
2 min

BarcelonaLa ponència conjunta sobre la llei de consultes ha quedat oberta una setmana més, malgrat la intenció dels grups parlamentaris de tancar-la aquest mateix dimarts. CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han acceptat ajornar a la setmana que ve el tancament de la ponència per esperar el PSC i poder sumar-hi la seva signatura. Els socialistes catalans han reclamat una tercera reunió perquè la llei també reguli altres modalitats de consulta com "fòrums, enquestes i altres mecanismes de participació institucional", tal com recull l'article 122 de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió de la setmana que ve, però, ja no comptarà amb C's, que veu en la llei de consultes una "coartada" per declarar la independència, i diuen que no en volen ser "còmplices". C's, com el PP, presentaran una esmena a la totalitat de la llei, que amplia als 16 anys la participació en eventuals consultes.

El sedàs constitucional

Dimarts de la setmana que ve la ponència es reunirà previsiblement per últim cop i acordarà l'inici de la tramitació de la llei de consultes. Els grups es reservaran el dret de presentar esmenes parcials durant el debat a la Comissió d'Afers Institucionals, però, amb l'excepció de PPC i de C's, ningú presentarà esmena a la totalitat. La votació d'aquestes esmenes a la totalitat es podria fer just després de Setmana Santa si finalment els grups deixen el text a punt la setmana que ve.

La llei de consultes no referendàries no requerirà el permís de l'Estat per convocar a les urnes. Però tampoc això la deixa exempta del sedàs del Tribunal Constitucional. De fet, en privat, els grups ja admeten que compten que l'Estat bloquejarà la llei tan bon punt pugui fer-ho. Però argumenten que, de fet, aquesta és una etapa més que cal cremar per guanyar legitimitat de cara a la comunitat internacional cap al al procés d'independència.

stats