Política 11/10/2013

Duran alerta que "el pitjor" seria situar la independència com a única "via"

"De via, només n'hi ha una", havia afirmat dimecres Artur Mas al Parlament, en la sessió de control al president de la Generalitat

Ara
2 min

Barcelona"De via, només n'hi ha una", afirmava dimecres Artur Mas al Parlament en la sessió de control al president de la Generalitat per reafirmar el full de ruta cap a la consulta marcat pel Parlament i, de passada, descartar les "terceres vies" plantejades en les darreres setmanes des d'Unió, PSC i el PP català. L'afirmació de Mas ha tingut dos dies més tard la rèplica del seu soci de federació. El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha alertat aquest divendres del perill d'enterrar qualsevol via intermèdia entre independència i immobilisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El pitjor seria dir que, de via, només n'hi ha una, i al final quedar-nos sense. Perquè si després de tot aquest procés ens quedem on som, preparem-nos per rebre maltractaments i humiliacions més forts que els actuals", ha reflexionat Duran en la seva carta web setmanal.

Duran ha recalcat que "la consulta és avui l'única via", perquè és la premissa bàsica del procés, la que reuneix més adhesions. Però el debat no s'acabarà aquí. "A continuació vindrà l'hora de posar-nos d'acord sobre què s'ha de preguntar, i aquí hi ha més d'una via", ha remarcat. Segons Duran, "si de debò es vol la consulta, la pressa no és una bona aliada". "Posar el carro davant dels bous acostuma a portar mals resultats: no et mous d'on ets. I necessitem moure'ns", ha afegit.

Ha volgut remarcar que el nou estatus polític que defensa per a Catalunya va més enllà de la proposta federal del PSC. I encara ha marcat més distàncies amb el finançament singular que planteja Alícia Sánchez-Camacho, una proposta que s'assembla "com un ou a una castanya" al model que propugna Unió. "El canvi de 'statu quo' de Catalunya no passa només per la millora del finançament, ni tan sols per un sistema singular", que és "condició necessària, però no suficient", ha agregat Duran, que es troba de viatge oficial als Estats Units.

D'altra banda, ha afirmat que tant la llei Wert com la del mercat únic que tramita el Congrés són "càrregues explosives contra Catalunya i alhora contra els que demanem dialogar fins a l'últim segon tot i sabent que el temps s'acaba". Després de constatar que cada estat nord-americà té lleis diferents sobre el mercat i això no malmet la seva competitivitat, Duran ha suggerit que "als nacionalistes espanyols els aniria bé viatjar, encara que molt em temo que no se'ls curaria l'obsessió d'entendre Espanya amb la mentalitat de la Castella assimiladora".

stats