Política
Política 21/01/2011

Duran: "Crec que l'Estat està disposat a avalar més emissions de deute"

El líder d'Unió ha criticat l'existència de 17 autonomies, tot i que creu que ja serà impossible reduir-ne la xifra

Albert Castellví
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida ha visitat 'Els matins' de TV3

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida confia que el govern central "avalarà més emissions de deute", tot i les recents declaracions en sentit contrari del secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña. En declaracions a Els matins de TV3, el secretari general de Convergència i Unió s'ha pronunciat també sobre la intenció del PP i el PSOE de reordenar el model autonòmic. En aquest sentit, Duran ha afirmat que "segurament es van equivocar en fer disset autonomies", tot i que "ara ja són irreversibles, però potser no totes haurien de tenir les mateixes competències", ja que, segons ell, "n'hi ha que tenen voluntat d'autogovern i altres que no". Malgrat tot, el diputat de CiU a Madrid considera que "el PP i el PSOE no seran capaços de resoldre el problema que ells mateixos han creat amb les autonomies", i assegura que qui està creant una "superposició d'administracions" és l'Estat, que "no s'ha sabut adaptar al model autonòmic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió s'ha referit també a l'acció del govern de Jose Luis Rodríguez Zapatero, i ha opinat que "la reforma laboral no resol quasi res", i que l'executiu central "no ha pres encara cap mesura concreta de foment de l'ocupació". Per això, ha estat contundent: "Si fos Zapatero, no em presentaria a la reelecció". Tot i això, admet que "l'economia espanyola no està en fallida", i confia que "hi haurà acord en matèria de pensions".

En relació amb l'elecció de Pascual Sala com a nou president del Tribunal Constitucional, Duran ha afirmat que "és millor que el senyor Aragón", encara que cap dels dos "no acaba d'entendre què és Catalunya". Sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, ha assegurat: "El problema de l'Espanya castellana no és el País Basc, és Catalunya. El problema és cultural, de no entendre que aquí parlem una llengua diferent de la castellana".

Finalment, Duran s'ha referit també a la polèmica per la seva presència a les reunions del Govern. Ha afirmat que "no és el tretzè conseller", i que no cobra "ni un euro" com a president de les comissions bilaterals Estat-Generalitat. De totes maneres, ha defensat la seva participació als consells executius, ja que "el Govern pot convidar qui cregui oportú", i "té tota la lògica" que l'interlocutor de la Generalitat a Madrid doni la seva opinió a les reunions del Govern.

stats