Política 16/01/2013

Duran: "Quan he dit jo que no estigui a favor de l'estat propi?"

El líder d'Unió assegura a RAC1 que "l'estat propi no vol dir necessàriament la independència". Assumeix el projecte compartit amb Artur Mas i diu que no veu "cap motiu" per trencar amb CDC

Ara
3 min
Duran entrevistat per Jordi Basté a RAC1 / RAC1

Barcelona"Per què ens hem de definir sempre sobre si volem o no volem la independència?", s'ha preguntat el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, en una entrevista a RAC1. "Hi ha molta gent que creu que això es fa en 24 hores. Les coses no es poden fer d'aquesta manera. El primer objectiu de CDC, compartit per ERC, és defensar que el Parlament de Catalunya torni a aprovar una resolució a favor del dret a l'autodeterminació, després ja en parlarem", ha afegit. És per això que ha assegurat que "no és veritat que Duran o Unió no vulgui seguir el procés sobiranista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'inici de l'entrevista ha girat sobre si UDC, i el mateix Duran, són o no independentistes. "No vull definir-me per 'no vull tal cosa'. El que vull és un altre model, que és la confederació", ha contestat a les preguntes insistents de Jordi Basté. "Unió és un partit confederalista. A Unió hi ha persones independentistes, però el partit ha aprovat una ponència on, en l'exercici del dret a decidir, la proposta és l'articulació d'un estat diferent, confederal; un estat propi en què tu lliurement decideixes articular-te en un altre context".

CiU no és independentista

Duran ha dit que, no només Unió, també CiU defensa, segons el seu parer, l'"estat propi" dins "el context europeu", i ha aclarit que "l'estat propi no vol dir necessàriament la independència". I ha afegit: "¿Quan he dit jo que no estigui a favor de l'estat propi?". El líder democristià ha dit que és tan difícil assolir la independència com l'estat confederat. Duran ha recordat que per a la independència calen "majories àmplies, negociar amb l'Estat i que la UE reconegui el procés". "Sense un acord amb l'Estat, si anéssim a una declaració unilateral, caldria el suport de la comunitat internacional".

Duran no veu clara la pregunta de la consulta

Duran també ha posat en dubte la pregunta que va plantejar Artur Mas per a la consulta. "Ja sap més que jo...", ha respost el diputat a Madrid quan Basté li ha recordat la pregunta formulada pel president de la Generalitat. "Vostè desitja que Catalunya sigui un nou estat de la UE?", va plantejar Mas. "Sí, a què? No sé si serà aquesta la pregunta...", ha dit Duran. "Unió està compromesa amb CDC, ampliat amb ERC, per fer una consulta. Caldrà veure quan es convoca i amb quina pregunta. I a partir del referèndum ja ho veurem", ha insistit. "El compromís de Mas i el meu és buscar àmplies majories. Hem de fer les coses bé per tal de convocar un referèndum, però no hi ha cap decisió sobre la pregunta", ha afirmat.

Més tard, en una entrevista a la Cadena SER, ha insistit que la consulta "ha de ser legal en el marc espanyol", però ha obert la porta a fer-la "amb una llei de consultes catalana que el govern del PP no recorri al Tribunal Constitucional".

"La puta i la Duraneta"

El líder d'Unió també ha contestat a les acusacions de l'economista Xavier Sala i Martín, que li va demanar que aclarís la seva posició. "És molt simpàtic parlar de la 'puta i la Duraneta'", ha etzibat amb un cert malestar a Sala i Martín. "Tenim discrepàncies, si no, no s'hauria creat CDC", ha admès. Però ha deixat clar que "el procés endegat per CDC és un procés compartit per Unió. En què derivi un dia, no és el cas d'ara". "Avui no veig cap motiu per presentar-me en solitari. Hi ha molt per fer junts. En el context actual, no té sentit dividir el món nacionalista".

La relació amb ERC

Duran i Lleida també ha assegurat que "és un soci lleial de la coalició del Govern", tot i admetre que ahir va suspendre el dinar privat que tenia previst amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras. "No vull insistir en aquesta qüestió. Si una persona demana la meva dimissió, és normal que no vulgui dinar amb ell". "Espero que quan dinem, que sigui aviat, no sigui públic", s'ha defensat. "Va ser una petita tensió", ha admès Duran a la SER.

El líder d'Unió ha confessat que li hagués "agradat" que el PSC s'hagués sumat a l'acord perquè això hauria permès "incloure alguns punts diferents".

Cas Pallerols

Sobre l'acord amb la fiscalia per evitar el judici del cas Pallerols, que ha provat el finançament il·legal del partit, Duran ha dit que "s'han fet les coses correctament". "Cadascú que pensi el que vulgui, tinc la consciència molt tranquil·la. No penso plegar, esclar, almenys, per aquesta qüestió", a conclòs.

stats