Duran denuncia una "maniobra" judicial per "usurpar" les funcions en educació

Alerta que si no s'accepta que Catalunya vol preservar la seva llengua pròpia mai se sentirà "còmoda" dins d'Espanya

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha denunciat aquest divendres una "maniobra" judicial per "usurpar" a la Generalitat les funcions en educació per desballestar el sistema d'immersió lingüística a les escoles. En la seva carta web setmanal, Duran ha protestat per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'imposar un mínim de 25% de classes en castellà. Amb aquesta decisió "irracional", segons Duran, el TSJC pretén "suplantar el poder legislatiu en lloc de fer de poder judicial".

"És que a partir d'ara seran els tribunals els que exerciran l'autoritat educativa? No n'hi ha prou que el govern de l'Estat envaeixi competències de la Generalitat que també ho ha de fer el poder judicial?", s'ha preguntat de forma retòrica. Per a Duran, "estem descaradament davant l'assumpció de competències polítiques per part d'un òrgan judicial". "Els jutges usurpen les funcions dels altres dos poders: fan la llei i, per tant, supleixen el legislatiu i fins i tot fan el reglament substituint l'executiu", ha denunciat Duran, que ironitza: "Montesquieu (pare intel·lectual de la separació de poders) està mort i ben enterrat".

Davant d'aquesta "maniobra política de primera magnitud promoguda per polítics però executada per jutges", el portaveu de CiU al Congrés alerta que "s'està jugant amb foc". "En 35 anys d'autogovern mai s'havia utilitzat la llengua com a eina de confrontació, i ara es fa. Hi ha una tendència a prohibir a nivell de països democràtics l'ús de mines antipersones, però pel que sembla hi ha qui vol que ens explotin i rebentin la cohesió social. No hi ha res més maligne", sentencia. A més, Duran adverteix que "si no s'accepta que Catalunya té i vol conservar i conrear una llengua pròpia diferent" no hi haurà "cap possibilitat que Catalunya se senti còmoda a Espanya".