Política 25/01/2013

Duran demana perdó pel cas Pallerols però reitera que no dimitirà

El líder d'Unió assegura que l'actitud del seu partit "va ser exemplar" un cop "va saber el que va saber"

Efe
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir era a Xile, creu que la crisi entre CDC i Unió ha estat un "parèntesi".

Santiago de XileEl líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat avui perdó després de saber-se la sentència del cas Pallerols, que estableix la responsabilitat civil subsidiària d'UDC, però ha reiterat que no dimitirà. "Reitero, no hi ha finançament irregular, que és allò que en el seu moment vaig dir jo. Si hi hagués finançament irregular, jo hauria de demanar perdó i jo hauria de dimitir. Jo demano perdó perquè [...] sóc molt conscient que danya la credibilitat de la política davant la societat", ha afirmat Duran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'Unió, que assisteix a Santiago de Xile a la sisena Assemblea Parlamentària Eurollatinoamericana, ha apuntat que no ha d'assumir "cap tipus de petició de dimissió d'altres forces polítiques" i ha afegit que l'actitud d'UDC "va ser exemplar" un cop "va saber el que va saber". També ha expressat la seva disconformitat amb aquells que "des d'Unió Democràtica, avui ja expulsats", no van fer "una bona pràctica, sinó tot al contrari".

"Unió Democràtica, en el seu moment, tan bon punt va saber el que passava, va fer una comissió d'investigació amb persones alienes al partit i va demanar una auditoria al Col·legi Oficial d'Auditors de Barcelona i les conclusions van ser exactament les de la fiscalia", ha manifestat el polític català. Per aquest motiu, ha explicat Duran, van expulsar-ne "els responsables" i es van assumir "injustament", d'acord amb la sentència, "responsabilitats polítiques per qui era llavors president del partit i del consell nacional, Ignasi Farreres".

Segons Duran, s'hauria produït un finançament irregular "si s'haguessin ingressat (els diners) a les arques del partit, no a seus o a subseus, sense coneixement de la direcció". En aquest supòsit, ha precisat, "hi hauria un finançament que penalment tampoc no seria irregular perquè en aquell temps era perfectament lícit".

"Hi hauria un delicte de suborn si Unió Democràtica, d'acord amb el senyor (Fidel) Pallerols, hagués pactat no sé quin tipus de percentatge de no sé quin curs perquè li donessin això. No existeix ni una cosa ni l'altra", ha asseverat el president d'Unió. "Unió no ha estat mai part en el procés, excepte en les conclusions finals del fiscal, quan planteja la responsabilitat civil subsidiària, però Unió no ha estat mai penalment present" en el cas Pallerols, ha apuntat Duran i Lleida, que ha afegit que, no obstant això, les persones condemnades "sí" que ho han estat.

També Duran ha recalcat que aquestes persones ja van ser expulsades d'UDC "com a conseqüència de la reacció ràpida del partit de fer una investigació".

stats