POLÍTICA
Política 04/08/2012

Duran insta Rajoy a negociar el pacte fiscal si no vol que creixi la "confrontació" amb Espanya

El cap de files de CiU al Congrés, favorable que l'Estat demani ajuda al fons de rescat europeu si les condicions no són "molt negatives"

Ara / Acn
2 min
Duran ha participat aquest dissabte a un esmorzar d'Unió a Palafrugell, acompanyat de la vicepresidenta Joana Ortega

PalafrugellEl portaveu de CiU a Congrés dels Diputats i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit aquest dissabte al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que si no seu a negociar el pacte fiscal, la desafecció dels catalans amb Espanya. Duran ho ha dit durant un acte de partit a Palafrugell, on ha anunciat una campanya de CiU arreu del territori sobre el pacte fiscal. La campanya per fer pedagogia interna sobre la urgència del pacte fiscal, de fet, és un dels punts que va aprovar el Parlament. "Entenc que per Rajoy el model de finançament català no sigui una prioritat però cal que es reuneixi, com a mínim, amb Artur Mas per parlar-ne", ha destacat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Duran i Lleida, el president de l'estat espanyol no pot continuar deixant aquests temes "en mans de ministres que no tenen virtuts tant necessàries com la voluntat de diàleg o reflexió". A més, ha alertat que si Rajoy no es reuneix amb Artur Mas per parlar sobre la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament, aquest fet suposarà un creixement de la desafecció dels ciutadans catalans cap a les administracions estatals. "Si el president Mariano Rajoy no respon, cada cop hi haurà més gent que deprecia les administracions i institucions estatals", ha assegurat.

De fet, CDC, soci de federació d'Unió, ja ha instat les bases a estar en tensió davant l'embat del concert econòmic i ha repartit material de campanya sota el lema "Ara hisenda pròpia" en què explica de forma resumida el model que defensa la Generalitat: Hisenda pròpia "fora del sistema comú de finançament", clau de la caixa i quota de solidaritat anual pactada de forma bilateral. També ERC ha iniciat una campanya titulada "Prou espoli" en defensa de la sobirania fiscal de Catalunya.

A favor del rescat

Duran, a més, també ha considerat que seria "bo" que l'estat espanyol demanés ajuda al fons de rescat europeu si les condicions no són "molt negatives" per al territori. El president espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que no està decidit si demanarà ajuda a l'espera de conèixer els plans del BCE. "Tot i que estic molt decebut amb l'actuació de la Unió Europea, Alemanya i el Banc Central Europeu, considero que el govern espanyol no ha de renunciar a aquesta possibilitat", ha dit Duran.

Segons ell, tant l'Estat com Catalunya necessiten ràpidament liquiditat i ha lamentat que mentre Europa està donant solucions a Espanya, l'Estat no n'aporta a les comunitats autònomes. El fet que Espanya es negui a compartir amb les autonomies la flexibilització del dèficit que li ha concedit Europa va provocar la plantada de la Generalitat al Consell de Política Fiscal i Financera de lla setmana passada. "No hi ha liquiditat i cal anar a buscar els diners on n'hi hagin i on faci falta", ha afegit. El líder d'Unió Democràtica ha volgut ressaltar que la ciutadania ha de veure que mentre "Europa comença a donar solucions a Espanya, l'estat espanyol no n'aporta a les comunitats", ha assegurat.

stats