Política 15/04/2012

Vila d'Abadal es nega a que Duran repeteixi a Madrid

Avisa que no s'integrarà a la direcció d'Unió si en perd en congrés

Acn
4 min

BarcelonaL'alcalde de Vic i aspirant a la presidència d'UDC, Josep Maria Vila d'Abadal, ha rebutjat que Josep Antoni Duran i Lleida torni a ser el candidat de CiU al Congrés si segueix sent president del comitè de govern. En una entrevista amb l'ACN, Vila d'Abadal ha considerat incompatible la presidència d'UDC amb un càrrec institucional com el de portaveu a Madrid o conseller, ja que la persona està "molt condicionada". Ha dit que apostaria per una persona independentista perquè "si a Madrid ja es difícil aguantar la bandera, si no es veu clar, costa poc perdre-la". A més, ha descartat integrar-se a l'executiva si no guanya perquè ha estat "molt dur" formar-ne part els últims anys amb Duran de líder. Vila d'Abadal aposta per aplicar el model del PNB a UDC. Al seu parer, ser president del partit és incompatible amb ser portaveu al Congrés o conseller. "El president d'UDC ha de ser una persona que no faci política institucional, i menys a Madrid, perquè està molt condicionada", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aspirant a la presidència d'UDC ha apostat que el proper candidat de CiU a Madrid ha de ser algú que sigui "més clarament nacionalista i a favor de l'Estat propi". "Si vas allà i ja es difícil aguantar la bandera, si a sobre no ho veus molt clar, costa poc perdre-la, ser influenciat per l'ambient de Madrid", ha opinat.

De fet, ha considerat que el fet de fer política a Madrid ha fet que el propi Duran evolucionés cap a posicionaments menys nacionalistes, intentant buscar l'encaix amb l'estat espanyol. Tot i que mai ha estat independentista, ha continuat, Duran era abans una persona "sobiranista" que volia una Catalunya sobirana dins d'Espanya, i poder "parlar de tu a tu i no dintre del cafè per a tothom de les autonomies".

L'alcalde vigatà, que destaca per la seva aposta independentista, ha apuntat que si ell fos escollit líder d'UDC en el congrés del 12 i 13 de maig, li demanaria al president de la Generalitat que convoqués una consulta independentista, però només quan fos segur que es guanyaria. Fins llavors, el que cal és treballar per anar engruixint el sentiment independentista a Catalunya, treballant des del Govern, ha dit, per aquest projecte.

Vila d'Abadal basa el seu programa en dos eixos bàsics: la independència i dotar el partit de més transparència. Precisament, entre les reformes que li agradaria plantejar es troba la de poder consultar la militància sobre temes importants, com l'Estat propi o un pacte postelectoral concret de CiU.

Seria una mena de referèndum intern perquè la militància pogués donar la seva opinió. "Així la gent se sent útil. Perquè si no, per què milites si no consultes mai res?", ha preguntat. Una fórmula per decidir si es fa o no aquesta consulta seria a través del consell nacional, que Vila d'Abadal ha reivindicat com l'òrgan sobirà del partit, el que mana en realitat.

I és que l'alcalde ha apostat per recuperar la separació clara del consell nacional i del comitè de govern, que s'ha perdut amb el temps. Al seu parer, no és correcte que el president del consell nacional formi part de la permanent, perquè ha de ser un òrgan totalment independent. Per aconseguir-ho, Vila d'Abadal té clar que cal reformar els estatuts, i per això vol convocar un congrés extraordinari abans d'un any. En aquesta modificació vol incloure un seguit de qüestions per obrir el partit a la militància. Per exemple, vol que les organitzacions locals siguin sobiranes al seu territori i no pugui intervenir en les seves decisions el comitè de govern, especialment quan toca fer llistes. "No pot haver dret a veto per part de ningú excepte el consell nacional", ha considerat.

També aposta per limitar els mandats interns i externs, perquè "la gent no es pot eternitzar fent política i fer de la política la seva professió". Ha recordat que el propi Duran ha assegurat que la política és un acte de servei. Així mateix, reclama anul·lar els vots delegats per evitar que una persona pugui votar en nom de moltes. Al seu parer, la millor fórmula és la d'una persona un vot. I això també cal aplicar-ho als congressos, buscant un sistema diferent d'escollir els compromissaris per tendir a aquesta màxima. Segons Vila d'Abadal, cal fer llistes obertes a l'hora d'escollir els dirigents del partit, i que el president fos escollit a través de primàries obertes a la ciutadania, perquè és la manera que els dirigents escoltin la societat.

L'aspirant vigatà ha reconegut que és "molt difícil" guanyar aquest congrés, tot i que ha afegit que impossible no ho és, perquè el vot és secret. En tot cas, ha deixat clar que si es presenta és per guanyar, i ho intentarà de nou en el proper congrés que tingui lloc en quatre anys si aquesta vegada no ho aconsegueix.

De moment, les gairebé 400 persones que li han donat suport amb el seu aval es constituiran en corrent interna crítica si no guanyen el congrés, i intentaran actuar des del consell nacional perquè el partit canviï la seva línia.

Segons ell, és "molt més útil i més eficaç" treballar des de fora per enfortir una possible alternativa pel futur. És més, ha descartat entrar a formar part del comitè de govern de Duran si ell li oferís en cas de continuar liderant el partit. "Quan un no comparteix les idees tampoc és bo. Ja ho he fet i és molt dur i complicat", ha admès. En aquesta nova executiva, al seu parer, no hauria d'haver més d'un 30% de càrrecs institucionals, i ha defensat crear algun tipus de comissió bilateral per relacionar els responsables de govern amb la direcció del partit.

Vila d'Abadal ha ironitzat sobre el fet que Duran el titlli de convergent i ho utilitzi internament per desacreditar-lo. L'alcalde s'ha queixat que pel fet de ser d'UDC un no pugui ser amic de CDC, i ha remarcat que són dos partits "molt propers i amb una ideologia molt semblant". Tot i això, ha reivindicat que existeixin els dos partits també per separat. "UDC s'ha de reforçar, i no anant contra CDC es reforça UDC, perquè llavors per què fem una federació?", ha preguntat. També ha denunciat que l'aparell del partit ha pressionat molt per dificultat el procés de consecució d'avals de Vila d'Abadal, i també perquè pogués reunir un equip que estigués disposat a formar part de la seva candidatura. Ha assegurat que no és Duran qui pressiona, sinó el seu entorn, que ha anat a demanar l'aval dels presidents locals i dels càrrecs intermitjos un per un. "En principi, l'aparell hauria de ser neutre", ha lamentat.

stats