28-N
Política 29/11/2010

La premsa nordamericana avisa que el concert econòmic de Mas serà un 'maldecap' per Zapatero

Atribueix a la incapacitat del govern espanyol socialista de fer frot a la crisi el càstig electoral al PSC. The Associated Press ha destacat el paper que ha jugat la independència de Catalunya i ha destacat la "sorpresa" dels quatre escons de Laporta.

Acn
2 min

Nova YorkLa premsa nord-americana s'ha fet ressò aquest dilluns de la derrota del PSC en les eleccions catalanes, que és interpretada com un càstig de l'electorat a la gestió de la crisi portada a terme pel govern de José Luís Rodriguez Zapatero. El rotatiu The Wall Street Journal ha destacat en el seu article que la victòria de CiU i la seva reclamació d'un concert econòmic per Catalunya serà un "maldecap" per Zapatero i l'estat espanyol, ja prou tocat per la crisi i en el punt de mira de la UE després de la fallida d'Irlanda. L'agència The Associated Press ha destacat el paper que ha jugat la independència de Catalunya i ha destacat la "sorpresa" dels quatre escons de Laporta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'Derrota del partit socialista' i 'revés polític per a Rodríguez Zapatero' són les frases més utilitzades pels mitjans nord-americans a l'hora de descriure el resultat de les eleccions catalanes d'aquest diumenge. La victòria de CiU, amb 62 diputats, i el fracàs del PSC, amb 28 escons (9 menys que en les eleccions del 2006) és interpretat per la premsa dels EUA com un cop dur pel president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero. Les eleccions catalanes poden ser "un signe" del canvi polític que pot haver-hi a l'estat espanyol en les pròximes eleccions generals el 2012, apunta The Wall Street Journal.

Segons el diari conservador, el partit socialista espanyol, "debilitat" arran la greu crisi econòmica, serà el gran perjudicat arran la derrota del PSC a Catalunya. El rotatiu argumenta que els comicis catalans són els primers d'una sèrie d'eleccions regionals que es duran a terme en tot l'estat espanyol abans de 2012 i que podrien perjudicar la formació socialista. El diari cita algunes enquestes d'opinió que asseguren que si les eleccions generals fossin ara, Mariano Rajoy seria el guanyador.

The Wall Street Journal també ha volgut destacar que la crisi "ha potenciat la queixa històrica de Catalunya que la regió rica rep poc del govern central quant a serveis i inversions en comparació amb els impostos que paga". En aquesta línia, el rotatiu explica que Mas "ha promès un nou marc fiscal per a la regió", en què Catalunya "recolliria els seus propis impostos i reduiria la transferència de diners al govern central". Pel diari conservador, donar a Catalunya el control del seus propis impostos "podria obrir la porta a què altres regions riques demanessin el mateix privilegi".

Laporta, la "gran sorpresa"

Per l'agència 'The Associated Press', Solidaritat Catalana per la Independència, que lidera Joan Laporta, ha estat una de les 'grans sorpreses' de la jornada electoral catalana. 'Els catalans han buscat durant molt de temps una veu independent', destaca AP, malgrat que matisa que en aquestes eleccions 'el que més s'ha expressat és la desil·lusió -de l'electorat- amb la gestió de la crisi que ha fet Zapatero'. AP cita una enquesta d'opinió recent que diu que el 42% dels catalans donen suport a la independència de Catalunya, 12 punts percentuals més que el 2013.

Per la seva banda, la CNN ha destacat que la immigració, la reclamació de més competències i la independència de Catalunya respecte Espanya han estat els "punts calents' d'aquestes eleccions. "Catalunya es coneix per la seva indústria, la seva gent estalviadora i una llengua i cultura pròpies", escriu el periodista d'AP, que destaca que el país "és responsable d'una cinquena part de la producció de l'estat espanyol".

stats