Política 06/09/2015

'El País' ataca Junts pel Sí perquè nega una "realitat inqüestionable": "La Generalitat forma part de l'Estat"

L'editorial del diari del grup Prisa acusa Mas de "posar els mitjans i els diners públics al servei de la seva sectària posició política"

Ara
2 min
Junqueras, Forcadell, Romeva, Casals i Mas, en un moment de l'acte

BarcelonaDur atac contra el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'editorial del diari 'El País' d'aquest diumenge, on precisament Mas publica, juntament amb la plana major de Junts pel Sí, una carta de rèplica a Felipe González titulada 'Als espanyols'. El veredicte del rotatiu del grup Prisa és contundent: "És incongruent que el president acusi l'Estat que ell mateix representa de tractar els catalans com a súbdits, i es presenti a aquestes eleccions, participi en la campanya, firmi manifestos sense tenir la decència de presentar prèviament la dimissió, i posi els mitjans i els diners públics a disposició de la seva posició política particular i sectària. Com a ciutadà i com a polític és lliure de pensar, proposar i promoure el que vulgui. Com a cap del Govern constitucional de la Generalitat de Catalunya, i de tots els catalans, independentistes o no, està obligat a respectar la norma. Per molt gran que sigui el seu amor per Catalunya, Espanya i Europa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'editorial també carrega, més vagament, contra els signants de la carta, que són Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Oriol Junqueras, Germà Bel, Lluís Llach i Josep Maria Forné, a més de Mas: "Cal destacar el considerable abús que constitueix el fet que els signants de l'article es permetin parlar en nom de Catalunya, com si només ells la representessin, la identifiquessin i la defensessin. També s'apropien, contra el que critiquen, el paper de posseïdors de la veritat democràtica, i obliden una regla d'or de la democràcia, el respecte a la llei, negant una realitat inqüestionable: la Generalitat forma part de l'estat espanyol i el seu president és el seu primer representant en aquesta comunitat autònoma.

El text carrega contra el to que fa servir la missiva conjunta dirigida a Felipe González. "Ni respecta l'opinió de l'altre quan es refereix a l'article que vol rebatre com un "libel incendiari" (el nostre diari no publica en cap cas libels), ni la seva argumentació —que reproduïm literalment— resisteix la més lleugera anàlisi raonada o una crítica literària encara que sigui benèvola. I ho diem amb sorpresa i pesar perquè entre els signants hi ha professors d'universitat, polítics d'estirp important i, fins i tot, un poeta i cantautor reconegut. Si de totes maneres hem decidit posar-ho en coneixement dels nostres lectors és per rendir tribut a la pluralitat que sempre hem practicat i per l'indubtable interès polític que la missiva conté", assenyala l'editorial.

stats