Política 28/10/2015

"Cop a l'Estat" i "pas cap a l'abisme": els editorials de Madrid i de Barcelona, contra la declaració rupturista

'El Mundo' i l''Abc' demanen la suspensió de l'autonomia i 'La Vanguardia' i 'El Periódico' qüestionen la legitimitat de la majoria parlamentària de JxSí i la CUP

Ara
2 min

Barcelona'El País': "Cop a l’Estat, buit de Govern"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mai hauria d'haver arribat aquest cop a l'Estat, ni aquesta reacció tan pobra de qui representa l'Estat. Els catalans no han de guanyar-hi res, ni tampoc el conjunt dels espanyols, amb l'allunyament mutu. Per això és irresponsable la paràlisi i l'enorme buit de govern que Rajoy deixa en el moment de la pitjor crisi institucional que viu Espanya des del restabliment de la democràcia".

'El Mundo': "Una resposta d'unitat davant el desafiament del secessionisme"

"Per primer cop, el govern [espanyol] es troba abocat a plantejar-se l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que suspèn l'autonomia catalana. No és una opció convenient ni desitjable, però si el Parlament aprova aquesta proposta i insisteix a no acatar les lleis, s'haurà de contemplar seriosament la seva aplicació com a últim recurs, sobretot si els secessionistes es mantenen a negar la legitimitat al Tribunal Constitucional".

'La Razón': "Inadmissible cop a la democràcia"

"A aquestes altures del 'procés', en què s'ha infringit la llei reiteradament o s'ha burlat amb estratagemes impropis d'uns responsables públics, ja no és suficient parlar de principis democràtics. S'han de defensar de la mateixa manera que s'han defensat en altres moments de la nostra història recent".

'Abc': "La desraó s'apodera de Catalunya"

"Davant d'aquesta provocació, adquireix tot el sentit la recent reforma de la llei del TC per fer executar les seves pròpies resolucions i inhabilitar els qui desacatin qualsevol sentència. I en segon terme, el govern [espanyol] està legitimat per aplicar l'article 155 de la Constitució i suspendre les funcions d'una autonomia en què el Parlament assumeixi la sedició com un valor i es declari en rebel·lia".

'El Periódico': "Cada vegada pitjor"

"La majoria absoluta independentista del Parlament, formada per Junts pel Sí i la CUP, va decidir ahir fer un pas cap a l'abisme. [...] La mateixa CUP va reconèixer la nit electoral que els resultats no concedien una majoria per a la per si mateixa desenraonada declaració unilateral d'independència (DUI). [...] En el respecte a la legalitat no hi ha d'haver fissures, encara que les vies de solució al problema siguin plurals. [...] Encara estem a temps de no traduir les paraules del paper en fets dels quals tots ens hàgim de penedir. Totes les causes democràtiques són respectables, però cap justifica un camí que porta la societat enlloc".

'La Vanguardia': "Rumb de col·lisió"

"Les coses no s'estan fent bé. I no només per l'anunciada desobediència legal, que llança a la ciutadania, des d'altes instàncies, un missatge impropi, sinó també perquè s'està deixant de banda l'ampli consens social que requereix aquest tipus d'iniciatives i s'està cedint a una falsa urgència històrica. CDC sembla haver perdut la iniciativa i té desconcertat part del seu electorat tradicional, que no comprèn per què s'ha presentat aquesta proposició, abans fins i tot que Junts pel Sí i la CUP hagin aconseguit pactar qui serà el pròxim president de la Generalitat".

stats