Política 28/09/2015

Catalunya no vol separar-se: la conclusió dels editorials de Madrid

La premsa destaca la derrota de la proposta d'Artur Mas perquè ha perdut el plebiscit en no obtenir la majoria en vots

Ara
2 min
Les editorials de Madrid. ARA

Barcelona'El País':

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[El govern espanyol] Ha de reaccionar amb urgència, oferint vies de diàleg i solucions que puguin donar resposta al desig de canvi expressat sòlidament pels catalans: vies de solució amb la firma del govern que no pot seguir cedint la iniciativa als tribuna de justícia".

"És evident que la ciutadania catalana s'ha mostrat severament fracturada en dos blocs, de diferent però similar dimensió...".

"...el que dóna a Junts pel Sí la legitimitat per continuar l'estratègia proindependentista sempre que ho faci estrictament dins de la legalitat".

'El Mundo':

"Els catalans han evidenciat que no volen la independència, perquè la suma de vots de Junts pel Sí i la CUP no arriba al 48%, una xifra que revela que la societat catalana està partida en dos i que deslegitima qualsevol intent de secessió".

Sobre Mas: "Només ha aconseguit perdre vots i dividir els catalans. És impensable que pugui liderant el seu partit i presidint la Generalitat".

La CUP: "És una organització d'extrema esquerra que defensa la violència al carrer, promou el moviment okupa i la sortida de Catalunya de l'euro [...] Les bases de Convergència deuen estar espantades".

"Ha arribat l'hora de treballar junts per assumir el repte de vertebrar Espanya, la qual cosa consisteix a crear una il·lusió col·lectiva que aglutini l'esforç de tots els seus habitants".

'Abc':

"Cap resultat en les eleccions autonòmiques que ahir es van celebrar a Catalunya hauria legitimat la declaració d'independència ni, d'altra banda, tampoc hauria justificat la indiferència davant el problema polític que està plantejat en aquesta comunitat autònoma".

"Existia la Catalunya silenciosa i aquest cop ha deixat de ser-ho, ja que ha posat la primera pedra del que en les properes eleccions pot ser el necessari canvi polític per als catalans".

"El PP i el govern [espanyol] ara hauran de vigilar els passos que faci el nacionalisme per aplicar sense contemplacions l'estat de dret. El que importa avui és que Mas va fer una llista per treure per si sola la majoria absoluta i més del 50% dels vots. No ha estat així. Catalunya no vol separar-se d'Espanya".

'La Razón'

"El líder de CDC s'ha lligat les mans i ha deixat el seu partit pràcticament sense marge de maniobra. Però el que és pitjor de tot, ha deixat Catalunya abocada a repetir eleccions".

"Les eleccions d'ahir han registrat una participació històrica que, sense cap mena de dubte, ha estat fonamental per corregir les disfuncions d'un sistema electoral que prima el vot de l'interior rural i més catalanista per davant de l'urbà".

"Poden enganyar-se els dirigents separatistes i mirar de convèncer la resta de ciutadans que han obtingut un mandat popular per seguir amb el seu projecte d'independència, però ningú en el seu seny forçaria un procés d'aquesta naturalesa comptant amb menys de la meitat dels vots".

stats