LA GOVERNABILITAT DE L'ESTAT
Política 29/09/2016

Rajoy es frega les mans i Podem descarta una alternativa: l'efecte de la guerra al PSOE en el bloqueig estatal

El PP guarda silenci: la hipòtesi de l'abstenció socialista torna a ser sobre la taula i es veu reforçat de cara a unes terceres eleccions

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, divendres passat en un acte electoral a Vitòria. EFE

MadridLa guerra total al PSOE ha sacsejat els escenaris per desbloquejar la governabilitat de l'Estat. Ja gairebé tots els partits, amb la boca petita, donaven per descomptat que ens abocàvem a unes terceres eleccions. De fet, el PP tenia previst presentar aquesta setmana una reforma exprés de la llei electoral per si finalment no hi ha investidura abans del 31 d'octubre, el dia que es dissoldran automàticament les Corts. La Moncloa, cauta, espera ara el desenllaç del joc de trons de Ferraz mentre Mariano Rajoy es frega les mans: amb la rebel·lió final dels crítics, l'abstenció socialista torna a estar sobre la taula i, en cas d'unes terceres eleccions el 18 de desembre, un PSOE partit en dos podria dur-lo a millorar els resultats del 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem veu fracassada la via d'un govern alternatiu. Si amb els plans de Sánchez d'unes primàries el 23 d'octubre ja creia que era "ciència-ficció" parlar d'un pacte d'última hora, amb el PSOE obert en canal considera ara que "estem més a prop que governi el PP". En tot cas, qualsevol escenari no és descartable fins que s'aclareixi quin PSOE guanya, o bé si es parteix en dos. Tots els partits miren atentament els pròxims passos de Ferraz.

La cúpula del PP guarda silenci

L'executiu espanyol defensa un PSOE "fort" i un govern de "concentració"

En l'argumentari que tant la Moncloa com el PP van repartir dimecres al vespre només hi havia dues línies dedicades a la crisi del PSOE. La consigna: no posar-se en assumptes interns d'un altre partit. Ara bé, tots els quadres populars han esperonat el PSOE a resoldre ràpidament la crisi perquè el futur d'Espanya està en joc. Des d'Alacant, el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha instat els socialistes a sortir del "laberint" i acceptar un "govern de concentració" amb els populars i Ciutadans. Amb un PSOE partit, el govern espanyol recupera el discurs d'intentar una "gran coalició" a l'Estat. Rajoy veu com el seu pla de coure a foc lent Sánchez li està sorgint efecte i que al final pot ser que es deslliuri d'unes terceres eleccions.

Els crítics del PSOE no ensenyen les cartes

El grup parlamentari socialista, sigui com sigui, quedarà dividit

¿Sí triomfa el bàndol de Susana Díaz ja és segura una abstenció per fer Rajoy president? Felipe González, el detonant de la rebel·lió final, és qui ha abanderat des del principi aquesta tesi. Però els crítics no posen les cartes sobre la taula i cada cop són més les veus que intenten desvincular-se del discurs de Sánchez, que assegura que estan per l'abstenció. Els plans de Díaz, durant molt de temps, eren que el secretari general del PSOE hagués de passar el tràngol de l'abstenció. Ara el seu home fort a Madrid, Antonio Pradas, ha demanat una decisió "col·legiada" del partit sobre la governabilitat. És a dir, que tothom assumeixi la responsabilitat. Aquesta càrrega voldrien que l'assumís una gestora, però Sánchez s'atrinxera en el càrrec. Sigui com sigui, la clau és saber què passarà amb la bancada socialista al Congrés en cas que Rajoy es presenti de nou a la investidura. Són 85 diputats, vint dels quals pertanyen a la federació andalusa. Només amb aquests n'hi hauria prou per permetre un govern del PP.

Podem considera "ciència-ficció" una alternativa

La formació lila segueix dividida sobre si ha d'oferir-se ja a un sí gratuït al PSOE o no

La guerra al PSOE ha agafat Podem també amb una crisi interna. Fa temps que es debat entre permetre Sánchez que governi amb 85 escons en solitari -com abandera el número dos del partit, Íñigo Errejón- o reclamar com a condició 'sine qua non' un govern en coalició -l'opció de Pablo Iglesias-. La directora de gabinet d'Iglesias, Irene Montero, ja va avançar ahir que consideren que s'està "més a prop que governi el PP" perquè el calendari de Sánchez no dóna temps per bastir una alternativa. Errejón continua sent caut. El seu sector creu que un govern del PP amb ells com a segona força de l'oposició seria el pitjor escenari. Aquest dijous ha dit que tem que la crisi al PSOE "apropi el PP a la Moncloa".

stats