CICLE ELECTORAL
Política 05/05/2019

El Ejido, l’hivernacle de Vox

El partit d’ultradreta va guanyar a les andaluses i el 28-A al municipi, amb un terç de població immigrant

Guillem Trius
4 min
El Ejido,  l’hivernacle de Vox

El Ejido“Aquí, al sud d’Espanya, ja estem cansats dels partits tradicionals i de la corrupció”, comenta Francisco Germán Maldonado, de 43 anys, mentre s’encén una cigarreta a la cuina de casa seva a Santa María del Águila, un petit poble de classe treballadora situat a la perifèria d’El Ejído. Un mar d’hivernacles (en tota la província d’Almería n’hi ha 31.000 hectàrees, la superfície més gran del món) ocupa aquesta terra, centre d’exportació de les verdures i hortalisses que es consumeixen a tot Europa. El Ejido no només lidera el nombre d’hectàrees dedicades a hivernacles: també és un dels municipis fidels a Vox. Hi va emergir amb força a les eleccions autonòmiques andaluses per situar-se com el partit més votat amb el 30% dels vots, i va revalidar el resultat el 28 d’abril, a les generals.

Nens mostrant somrient una au a la càmera

Germán Maldonado, afiliat de Vox i treballador de la construcció, explica l’experiència del seu primer míting. “Vaig anar fins a Múrcia i a l’arribar era impossible aparcar -exclama-. Hi havia gent de totes les edats, famílies, nois com el meu fill, gent gran que no podia ni caminar, tots amb la bandera espanyola”. Maldonado llueix amb orgull dues polseres de plàstic que s’assenyala amb èmfasi mentre parla; en una s’hi pot llegir “España Primero” i en l’altra “Vox” escrit en lletres blanques sobre un fons verd, el color del partit. “Recordo que estava a punt d’asseure’m i l’home del costat em va dir: «Espera’t que ara toquen l’himne!»” Maldonado sospira emocionat i conclou: “Va ser realment emotiu, aquell moment. Ja no hi ha partits que posin l’himne d’Espanya abans de parlar”.

Un grup de noies passa per davant d'un cartell electoral de Vox

Iván Gómez, cap de política del Diario de Almería, explica el fenomen Vox: “Abans de les eleccions andaluses ni tan sols tenien estructura de partit polític”. I afegeix: “L’any 2016 tenien 60 afiliats i en tan sols un any van créixer fins a més de 1.000 afiliats. És el creixement més gran que s’ha registrat mai d’un partit polític a la regió”. Per a Gómez i altres periodistes va ser impossible detectar la magnitud del fenomen abans de les eleccions andaluses. “No eren a la televisió, ni als debats, ni tampoc a les noticies”. A finals de novembre del 2018 el CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) va publicar una enquesta en què donava a Vox un escó per Almería al Parlament d’Andalusia. “Va ser amb aquella enquesta del CIS quan vam començar a dimensionar el que estava passant. Tot i així, ningú podia preveure els 12 diputats que després van aconseguir”, conclou.

Aproximadament un terç de la població d’El Ejido són immigrants que fan moure l’agricultura, responsable de l’exportació de 2,5 milions de tones de verdures i hortalisses cada any a la província. Més de 100.000 treballadors, que viuen en condicions precàries, treballen a la província per un sou mínim, sense drets i, sovint, sense documentació. Aquest és el cas de Mamadou Keide Diassaka, de 40 anys, que va arribar amb pastera a les costes espanyoles l’any 2000 i que actualment resideix a Catalunya. “Vaig treballar als hivernacles durant 14 anys -explica el Mamadou-. Els de Vox diuen que nosaltres [els immigrants] som criminals, lladres. Però som nosaltres els que ens llevem cada dia a les 6 del matí per anar a treballar als hivernacles. Cap espanyol vol fer aquesta feina -segueix el Mamadou-. ¿I ara ve aquest tio, l’Abascal, i diu tot això de nosaltres? No pot ser!”, lamenta sobre el líder de Vox.

Mamadou Keide Diassaka, de 40 anys, va treballar als hivernacles durant 14 anys

Un matí de gener, després d’escoltar un discurs de Santiago Abascal, el Mamadou va gravar un vídeo des del camp criticant la formació d’extrema dreta i el seu líder. “Quan vaig parar per esmorzar vaig veure que tots els meus amics m’havien trucat. «El teu vídeo s’ha fet viral!» «Què és viral? He fet alguna cosa malament?», vaig preguntar”. El vídeo que el Mamadou havia enregistrat va ser publicat per la pàgina de Facebook Spanish Revolution i, en qüestió d’hores, va moure’s com la pólvora. Actualment és el vídeo més popular de la pàgina amb més de 3,6 milions de reproduccions.

El salt a les municipals

Les xarxes socials també han estat fonamentals per entendre l’èxit de Vox a la regió. “Són el partit polític amb més seguidors a Instagram”, explica Iván Gómez. Vox s’ha nodrit de la frustració dels votants, de la situació dels immigrants i de la crisi dels partits tradicionals. A l’esquerra, l’intent del PSOE de resoldre el problema de Catalunya mitjançant el diàleg i, a la dreta, els casos de corrupció del PP i els dubtes amb Ciutadans han catapultat un partit que ja s’ha consolidat com la força més votada a la regió. Un resultat que espera consolidar en les pròximes eleccions municipals, en què, a El Ejido, surt com a favorita per endur-se l’alcaldia.

stats