Política 10/10/2012

Una advocada de l'Estat demana que "les forces i els cossos de seguretat" retirin les urnes si es fa el referèndum

"El que és important destacar és que l'ús de la força forma part de l'última ràtio de l'existència d'un estat de dret", diu Elisa de la Nuez a 'El Mundo'

Ara
2 min

BarcelonaL'advocada de l'Estat Elisa de la Nuez demana aquest dimecres en un article al diari 'El Mundo' que "les forces i els cossos de seguretat" retirin les urnes si Catalunya convoca un referèndum d'autodeterminació sense el permís de l'Estat. En un article titulat 'L'Estat de paper', diu Elisa de la Nuez: "El problema real és que si les sentències dels tribunals –que són d'obligat compliment una vegada fermes, segons l'article 118 de la Constitució– no es compleixen voluntàriament, com podria passar, resulta que cal imposar-les. De vegades per la força, si cal. Així ho preveu el nostre ordenament jurídic, i no cal escandalitzar-se per això, ho fan tots els ordenaments jurídics democràtics. Sense aquest últim recurs de la força, l'estat democràtic de dret es queda inerme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I afegeix: "En el cas d'un referèndum il·legal –o d'una llei de consultes prèvia– que hagués estat suspès pel Tribunal Constitucional, tindríem una resolució judicial ferma que és d'obligat compliment. I si no es compleix per les bones, doncs tocarà fer-la complir. És a dir, que si no se suspengués la convocatòria voluntàriament, caldria impedir-ne la celebració. I potser per fer-ho no hi hauria altre remei que enviar les forces i cossos de seguretat de l'Estat a retirar les urnes. No sé si quan la vicepresidenta [Soraya Saénz de Santamaría] parla de 'totes les mesures de l'estat de dret' està pensant en una cosa així, la veritat, però el que és important destacar és que l'ús de la força –monopolitzada per l'Estat– forma part, com a última ràtio, de l'existència d'un estat de dret".

Conclou l'advocada de l'Estat: "Evidentment, acudir a aquesta última ràtio suposa reconèixer l'existència d'un fracàs polític d'enormes proporcions. No només perquè l'article 2 de la nostra Constitució recorda que 'es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles', sinó perquè si arribem a aquest punt és que tenim governs autonòmics legítimament elegits disposats a saltar-se el marc legal i competencial 'a la torera'".

stats