ELECCIONS ESTATALS
Política 08/02/2015

Els càlculs interns del PP: assolint un 35% dels vots podrien seguir governant amb comoditat

L'assessor de Rajoy en matèria electoral assenyala que el sistema afavoreix el bipartidisme i això beneficia els populars, que creixent una mica en les enquestes tindrien la victòria a tocar

Europa Press
3 min
Rajoy no aspira al magnífic resultat del 2011, però sí a poder governar amb certa calma

MadridL'assessor de Mariano Rajoy en temes electorals, Pedro Arriola, ha traslladat al cap de l'executiu espanyol i a la cúpula del PP que amb gairebé un 35% dels vots el Partit Popular tindria una majoria còmoda per governar una segona legislatura, segons han informat a Europa Press fonts populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les tesis que ara mantenen a Gènova, les dades del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i altres sondejos publicats indiquen que el PP ha tocat fons i, a partir d'ara, començaran a recuperar votants amb la millora de l'economia i la por de molts ciutadans a la "incertesa" que, segons la seva opinió, emana de Podem.

Amb aquestes premisses, el PP confia que, si pugen almenys set punts –el CIS el situa en el 27,3% en estimació de vot i en les seves pròpies enquestes internes s'acosten al 29%–, el repartiment d'escons per províncies i la llei D'Hondt permetrien a Rajoy revalidar un segon mandat amb una majoria àmplia.

El sistema electoral espanyol fomenta el bipartidisme perquè es considera que només comença a ser veritablement proporcional a les circumscripcions on es reparteixen més de set escons, mentre que a la resta, que són la majoria de les províncies, només acaben accedint a escó els dos primers partits en virtut de la distribució per quocients de la llei D'Hondt.

A buscar els votants que estan en l'abstenció

En aquestes anàlisis electorals que Arriola ha traslladat a Rajoy i la cúpula del PP hi ha fins i tot un record al que va passar fa gairebé 40 anys en les primeres eleccions democràtiques a Espanya, que van donar la victòria a la UCD que dirigia Adolfo Suárez. Així, en els comicis del 15 de juny del 1977, la UCD va aconseguir 166 escons amb el 34,6% dels vots, una majoria relativa que va tornar a assolir dos anys després en les eleccions del 1979, ja que amb el 34,84% va aconseguir 168 escons. Davant hi havia una oposició molt fragmentada.

Per tant, encara que el PP es veu lluny del 44,6% que va obtenir el novembre del 2011 i que li ha permès tenir una àmplia majoria absoluta (186 diputats), treballa amb l'expectativa de convèncer els votants que estan en l'abstenció i aconseguir almenys un 34% dels sufragis en les eleccions generals d'aquest any.

El mateix portaveu de campanya del PP, Pablo Casado, va dir aquesta setmana que l'enquesta del CIS reflecteix un 30% d'indecisos i va apuntar que aconseguint el suport de només un 10% d'aquest 30% el PP tindria "majoria suficient de govern".

A això s'hi suma que tots els partits de govern solen tenir una part de vot ocult, a Espanya i en altres territoris, i per tot plegat assenyala que el seu partit se centrarà a mobilitzar els que avui es decanten per l'abstenció però "no se n'han anat a cap partit". De fet, l'última enquesta del CIS, en preguntar pel rècord de vot del 2011, només un 30% reconeix haver donat suport a Rajoy, 14 punts per sota del que realment va obtenir.

A més, els populars remarquen ara que el PP és "un partit unit", a diferència del que al seu entendre passa en aquest moment en altres formacions.

Deu mesos per remuntar

A les files populars consideren que Podem està "rendibilitzant el cabreig" dels ciutadans, com reflecteix l'enquesta del CIS –el partit de Pablo Iglesias seria la segona força amb el 23,9%–, però a llarg termini creuen que s'anirà desinflant.

"L'enquesta del CIS és només la foto d'ara, amb gent cabrejada en un moment d'incertesa, i ho paga qui governa, que és Mariano Rajoy", ha resumit un membre del comitè executiu, que està convençut que el partit tendirà a "recompondre's", sobretot perquè "hi ha molta gent que no manifesta el seu vot".

Una anàlisi similar fa un altre dirigent de Gènova, que sosté que Podem ha recollit el "vot del cabreig i el desencís amb la política espanyola, barrejat amb els efectes de la crisi i la corrupció". Segons el seu diagnòstic, si el PP aconsegueix mobilitzar el seu electorat tradicional, tornaran a governar amb una majoria sòlida una segona legislatura.

stats