La justícia tomba l'intent de Ciutadans de deixar Puigdemont fora de joc

El partit havia impugnat la llista amb l'argument que no viu a Catalunya

3 min
Carrizosa, amb altres membres de Cs, davant del TSJC

BarcelonaLa justícia no ha trigat ni un dia a respondre a l'intent de Ciutadans de deixar Carles Puigdemont fora de joc davant de les eleccions del 12 de maig. El partit taronja havia impugnat la candidatura de l'expresident pel seu "padró fictici" a Catalunya, un argument que el jutjat del contenciós ja ha desestimat en una resolució aquest dimecres consultada per l'ARA. La candidatura de Junts queda, doncs, intacta i obté llum verda per part dels tribunals, almenys per ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Fa set anys que resideix a Bèlgica, no està empadronat a Catalunya i, si volia ser candidat s'hauria d'haver inscrit al CERA (Cens d'Espanyols Residents Absents), cosa que no ha fet. Per tant, no té el requisit legal per concórrer als comicis", havia defensat el cap de files de Cs, Carlos Carrizosa, en declaracions davant la seu del TSJC després de presentar el recurs a la justícia. "Puigdemont no pot estar un cop més per sobre de les lleis", afegia el també candidat al 12-M.

A la seva resolució, el jutjat argumenta que no pot entrar a valorar la correcció o no de la inscripció de Puigdemont al cens, atès que el procediment de revisió de candidatures només li permet supervisar les decisions de la Junta Electoral. La formació del cens no depèn de la Junta: és feina de l'Oficina Electoral i queda, per tant, fora dels límits d'actuació del magistrat en un procediment d'aquest tipus. Segons subratlla el jutge a la resolució, aquesta és una doctrina àmpliament compartida pels tribunals, tant d'instàncies inferiors com del Suprem. També recorda que, davant de situacions que afecten drets fonamentals com el de participació política, sempre cal fer la interpretació "més favorable a l'eficàcia del dret".

Des dels serveis jurídics de Junts havien deixat clar que Puigdemont sí que està empadronat a Catalunya, i havien defensat que el moviment de Cs no anirà enlloc: "Tant Puigdemont com Anna Navarro i Lluís Puig estan al cens i podran presentar-se. Cs ja ha fet el mateix en altres convocatòries, i no els ha donat resultats", asseguren les fonts del partit consultades. Puigdemont ja s'ha presentat a dues eleccions catalanes i també europees, en què la Junta Electoral el va excloure en un primer moment i després va haver de rectificar.

La via de la Loreg

A l'espera de saber si Cs continuarà la batalla legal contra la candidatura de Puigdemont, l'expresident no està incurs en cap situació d'inelegibilitat, segons la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). L'article 6 de la llei estableix que són "elegibles els majors d'edat que, sent electors, no es trobin en una situació d'inelegibilitat", com ho és haver estat condemnat. Aquest és el cas dels presos polítics però no el de Puigdemont, que no ha estat jutjat per l'1-O perquè és a l'exili –la llei espanyola, a diferència de la d'altres països, impedeix jutjar en absència els acusats de delictes greus–. Tampoc no poden presentar-se a les eleccions els inhabilitats per delictes contra l'administració pública, rebel·lió o terrorisme encara que la sentència que els condemna no sigui ferma i, per tant, pugui ser revocada. És el cas de la consellera Meritxell Serret, que no pot anar a les llistes d'Esquerra perquè ha estat condemnada per desobediència en primera instància.

La Loreg també es refereix al cens, però no condiciona la candidatura a les eleccions a la inscripció: "Els que aspirin a ser proclamats candidats i no figurin inclosos en les llistes del cens electoral podran ser-ho, sempre que amb la sol·licitud acreditin de manera fefaent que reuneixen totes les condicions exigides", recull la llei. Què hi diuen els experts? "La qüestió no és on resideix, sinó on està inscrit. Si no es va donar d’alta al CERA –el cens per als residents a l'estranger– vol dir que està empadronat a Catalunya, i no hauria de tenir problemes per ser candidat", diu Antoni Abat Ninet, jurista especialitzat en temes constitucionals. Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la UB, sí que hi veu alguna escletxa: "Per ser elegible cal ser elector. Per ser elector cal estar inscrit al cens. La vulnerabilitat de la candidatura de Puigdemont passa pel fet que és públic i notori que la seva inscripció no es correspon amb la seva adreça real". 

stats