Política 01/11/2019

Albert Rivera lluita contra la irrellevància

Cs passa del frec a frec amb el PP el 28-A a enquestes que li pronostiquen una gran davallada el 10-N

Anna Mascaró
3 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir en l’inici de campanya a Cadis.

BarcelonaLes perspectives electorals de Ciutadans són clarament pessimistes. Totes les enquestes apunten a una davallada vertiginosa del partit a les eleccions del 10 de novembre, i internament molts es preparen per al cop. “Són les normes de la democràcia”, apunta una font resignada. Amb tot, la resposta a la sentència de l’1-O s’ha convertit en una bombona d’oxigen per al partit taronja, que en les últimes setmanes ha fet desembarcar les primeres espases a Barcelona i ha buscat capitalitzar la indignació unionista contra els aldarulls. “Tots els sondejos del CIS són d’abans de la sentència. Es publiquen caducats” és un mantra repetit entre els càrrecs taronges, que esperen que les últimes manifestacions espanyolistes mobilitzin el vot antiindependentista, el seu espai natural. Però aquest espai està ara més transitat que abans, amb el PP enfortit i l’aparició de Vox, que va ser acusació popular en el judici del Procés. I aquesta vegada pesa sobre Cs, a més, la llosa del veto a Pedro Sánchez després de les eleccions del 28 d’abril: una negativa que ha fet perdre credibilitat al partit com a frontissa i facilitador de la governabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els d’Albert Rivera es troben en un situació poc freqüent: després de gairebé doblar resultats en les últimes generals, passant de 32 escons el 2016 a 57 -cinc a Catalunya-, el partit corre el risc de quedar ara per darrere de Podem i fins i tot de Vox, si es compleixen els pitjors pronòstics. L’últim CIS, del 29 d’octubre, el situa en quarta posició amb entre 27 i 35 escons -i només dos a Catalunya-, per darrere dels de Pablo Iglesias i molt lluny del PP, que obtindria entre 74 i 81 diputats. El sondeig que va publicar ahir El Mundo acaba de dibuixar el pitjor panorama possible, amb la perspectiva de caure fins als 16 escons. “Aquesta és la campanya de la remuntada”, va expressar ahir un Rivera que va a contracorrent en l’obertura de campanya a Cadis.

El líder del partit es va arriscar després de la moció de censura a Mariano Rajoy. Amb el PP en hores baixes, Cs va decantar el discurs cap a la dreta: al seu contundent antiindependentisme -l’aplicació del 155 a Catalunya era el primer punt del programa electoral- hi va afegir un enduriment en matèria de seguretat i contra la immigració irregular. A més, va mantenir un to molt aspre contra el PSOE i especialment contra Pedro Sánchez, a qui va acusar de pactar amb els independentistes i els “populistes” de Podem. Ja durant la campanya va advertir que no pactaria amb el “sanchisme”.

L’estratègia li va servir per créixer al Congrés, però no per fer el sorpasso als conservadors de Pablo Casado, que han tingut temps de recuperar-se i deixar enrere la taca de la Gürtel. Al seu torn, Vox continua exercint el lideratge de l’extrema dreta i Cs es troba importants obstacles per sumar cap a la dreta, en el moment que els votants han deixat de percebre Cs -segons el CIS- com un partit de centre. A això s’hi afegeix l’escassa fidelitat del votant de Cs segons les enquestes: només el 34% dels que els van votar a l’abril diuen que ho tornaran a fer el 10 de novembre en l’últim baròmetre del CIS.

La carta de Catalunya

La formació ha fiat la remuntada a Catalunya i ahir Rivera no va desaprofitar l’ocasió per referir-s’hi. “Només li agafaré el telèfon a Torra per agafar-li la matrícula i dir-li que el cessaré si no compleix la Constitució”, va exclamar repetint l’eslògan que ja va fer servir, entre rialles, a El hormiguero.

Rivera va convocar la primera manifestació unionista després del veredicte del Tribunal Suprem, i va demanar el vot per “empresonar els que vulguin trencar” Espanya. I amb la moció de censura contra Torra també buscava notorietat. La direcció taronja creu que hi haurà partit fins a l’últim minut de campanya i, per això, Rivera la tancarà precisament a Barcelona.

stats