Política 03/11/2019

Errejón insta l’esquerra a pactar o dimitir

El candidat de Més País confia en captar el vot dels ciutadans d’esquerres enfadats per la repetició electoral i la manca de voluntat del PSOE i UP per tancar un acord de govern

Laia Forès / Ot Serra
2 min
El candidat de Més País, Ínigo Errejón, ahir a València.

MadridDesprés de les negociacions fallides entre el PSOE i Unides Podem que van desembocar en la repetició electoral del 10-N, els ponts entre les dues formacions estan gairebé trencats. Però el líder de Més País, Íñigo Errejón -que va decidir presentar-se a les eleccions arran del fracàs de les negociacions-, defensa que els partits d’esquerres han de ser capaços de pactar un govern progressista després dels comicis. Si no en són capaços, Errejón considera que “han de fer un pas enrere”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el candidat de la formació, que aspira a entrar per primera vegada al Congrés, es compromet a dimitir si els partits d’esquerres, inclòs Més País, no aconsegueixen desbloquejar la investidura per formar un govern progressista. “Els dirigents que no siguin capaços de produir un govern han de fer un pas enrere”, va demanar Errejón en un acte electoral a València. “Si no fem la nostra feina, si no estem a l’altura, crec que tots hauríem de fer un pas enrere i deixar pas a gent que en sàpiga. Aquí teniu el meu compromís”, va insistir l’exdirigent de Podem adreçant-se a la resta de líders d’esquerres perquè també s’hi comprometin.

“Actuació de Pimpinela”

Errejón es va mostrar molt crític amb la incapacitat del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d’Unides Podem, Pablo Iglesias, de negociar un acord de govern i els va demanar que durant la campanya no repeteixin “l’actuació de Pimpinela”. El líder de Més País els va advertir que, “si repeteixen el mateix camí, repetiran els mateixos resultats”.

Íñigo Errejón va celebrar ahir l’acte central de campanya a València acompanyat tant de la plana major de Compromís -el soci de candidatura al País Valencià- com de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i el cap de llista a la cambra baixa, Joan Baldoví. Errejón es va voler guanyar el públic recitant Vicent Andrés Estellés i assegurant que no havia aconseguit omplir el Teatre Olympia “només per unes eleccions, sinó perquè no hi havia a València dos amants com nosaltres”.

Errejón va enaltir l’obra de govern de la coalició del PSPV, Compromís i Podem, així com la de Joan Ribó a l’ajuntament de la capital valenciana, i va voler extrapolar aquests acords en l’àmbit estatal. Per assolir-ho, va demanar a la gent “decebuda i cansada” que no opti pels que han protagonitzat el bloqueig, sinó per qui representa una “alternativa”. Errejón també va estar acompanyat d’Ignasi Candela, cap de llista per Alacant, i de Marta Sorli, candidata per Castelló, on segons les enquestes Més Compromís s’estaria jugant l’últim escó amb Vox.

El CIS d’aquesta setmana indicava que el País Valencià seria l’única comunitat, a banda de Madrid, on Més País aconseguiria representació, amb un o dos escons. Errejón, que avui visitarà Catalunya, confia en captar el vot dels ciutadans d’esquerres enfadats per la repetició electoral i la manca de voluntat del PSOE i UP per tancar un acord de govern.

stats