Política 29/04/2019

Junqueras porta ERC al primer triomf a les generals

Rècord històric del partit, que es conjura per repetir-ho en les municipals

Aleix Moldes
2 min
Junqueras porta ERC  al primer triomf a les generals

BarcelonaI l’etern campió a les enquestes va guanyar finalment les eleccions. Els crits de “llibertat” i “independència” van culminar una nit històrica per a ERC. Victòria i rècord al conjunt de Catalunya, amb més vots que mai, fet que consolida el creixement incomplet que van viure en les eleccions catalanes del 21-D. Però també triomf a les circumscripcions de Girona, Tarragona i Lleida i segona posició amb rècord de vots a Barcelona. ERC i Oriol Junqueras han fet miques els registres d’un partit que, en quaranta anys, només s’havia pogut apuntar una descafeïnada victòria en les europees del 2014.

Des de Soto del Real, Junqueras va viure ahir la seva segona nit electoral empresonat i no serà fins avui, quan es reprengui el judici contra ell al Tribunal Suprem, que es podrà veure la imatge del guanyador de les eleccions a Catalunya. El partit el va situar a última hora com a cap de llista i ell ha sigut el focus d’una campanya en què, més que mai, s’han esforçat en evitar els errors.

“Oriol, Raül, Marta, Dolors, Meritxell, Carme, enhorabona, perquè heu guanyat aquestes eleccions generals als vostres carcellers!”, va exclamar un eufòric número 2 de la candidatura, Gabriel Rufián, des del mateix escenari on el 21-D van haver d’acceptar resignats el sorpasso de JxCat. Ahir, però, la victòria fins i tot a Girona, en territori Puigdemont, va deixar una Esquerra més forta que mai per afrontar el pròxim cicle electoral. En connexió des de Ginebra, Marta Rovira va reivindicar ERC com el “vot útil” de l’independentisme, “que creix quan explora les seves fronteres”. Ahir ERC va ser el primer partit independentista en guanyar les generals a Catalunya.

Esquerra s’ha presentat a aquestes eleccions hissant la bandera del diàleg amb el govern espanyol i amb la idea del referèndum acordat, que van començar a recuperar després de la DUI i el 155. Ara l’aritmètica deixa els republicans com un dels socis possibles d’un PSOE que podrà triar aliats.

Impuls per a Barcelona

Fa quatre anys van superar els 8 escons aconseguits per Josep-Lluís Carod-Rovira el 2004, però es van quedar a 6.000 vots d’igualar els millors resultats fins ara. Ahir, quan encara faltava un 36% del vot per escrutar, els republicans ja havien deixat enrere aquells 639.000 vots, i al final es van enfilar fins a prop del milió de vots. I si Junqueras va guanyar al Congrés, Raül Romeva ho va fer al Senat.

A menys d’un mes de les eleccions municipals i europees, els republicans reben un fort impuls en l’objectiu de passar a ser la força hegemònica al país. Per això, ahir els resultats més celebrats per la militància van ser els de la ciutat de Barcelona. No ja per la victòria frec a frec amb els socialistes, sinó per l’àmplia distància de més de 50.000 vots respecte als comuns de l’alcaldessa Ada Colau.

stats