El PSC recupera el cinturó metropolità

Els socialistes tornen a fer-se forts als bastions històrics del partit en detriment d’En Comú Podem

El cinturó metropolità recupera el color vermell. Després que En Comú Podem escombrés els socialistes dels seus bastions històrics, el PSC ha tornat a fer-se fort a la zona que tradicionalment havia dominat. En alguns municipis els socialistes recuperen fins a 11 punts percentuals respecte als resultats del 2016 en detriment principalment dels liles, que se situen com a segona força en la majoria dels municipis. En els que no, qui ocupa aquest lloc és ERC, que suma vots a totes les poblacions i guanya en tretze pobles o ciutats. De fet, l’ascens dels republicans fa que el mapa fins ara tenyit de lila o de vermell no ho estigui tant.

En canvi, el PP perd vots a tots els municipis i en alguns es queda fins i tot per darrere de Vox, que tot i quedar-se per sota del 6% del vot, irromp en la majoria de municipis. Bona part dels resultats s’expliquen per l’alta participació. En alguns municipis va ser superior al 80%, com a Molins de Rei o Sant Just Desvern, els dos amb la participació més alta i on va guanyar ERC.

El retrocés lila

En Comú Podem perd vots a tots els municipis del cinturó metropolità, on passa a ser segona i fins i tot tercera força en alguns casos. Si en les eleccions espanyoles del 2016 les grans ciutats eren de color lila, ara tornen a ser totes vermelles. Els socialistes han recuperat els bastions històrics: l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, que els liles els havien esgarrapat en les últimes eleccions espanyoles.

ERC guanya pes

Els republicans creixen en vots a totes les ciutats. El 2016 ja van obtenir la victòria a Sant Cugat -un feu històric dels convergents que els republicans continuen mantenint-, Sant Just i Tiana. Ara hi afegeixen Barcelona (on han superat els socialistes per 2.000 vots), Molins de Rei, Cervelló, Montgat, Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, el Papiol o Begues, fent que el cinturó vermell ja no ho sigui tant.

L’efecte Oriol Junqueras també es deixa notar a la seva població, Sant Vicenç dels Horts: tot i que continua guanyant-hi el PSC, ho fa només amb dos punts percentuals per sobre dels republicans, que concentren tot el vot independentista -Junts per Catalunya no obté cap vot a la població- i se situen com a segona força.

Vox irromp i es menja el PP

El partit ultra obté un percentatge de vot representatiu (però inferior al 6%) a Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels i Sant Vicenç dels Horts. En alguns dels municipis, la formació de Santiago Abascal va quedar fins i tot per davant dels populars, que en la major part dels casos van obtenir una representació d’entre el 3% i el 5% dels vots.

Cs és la força de la tríada de dretes que més bé aguanta els resultats al cinturó metropolità, ja que se situa en alguns municipis com la tercera força més votada -Sant Adrià de Besòs o Ripollet- o la quarta.

JxCat, força residual

Al cinturó metropolità el vot independentista l’ha concentrat majoritàriament ERC. Junts per Catalunya tan sols ha obtingut un percentatge de vots significatiu en municipis com Gavà, Begues, Santa Coloma de Cervelló, la Palma de Cervelló, Cerdanyola, Pallejà, Montgat o Tiana. Excepte a Sant Cugat del Vallès, on la formació se situa com la segona més votada.

Tot i així, a Sant Cugat, l’històric feu convergent que ja va passar a mans dels republicans el 2016, ERC continua sent aquest 2019 la força més votada. L’altre partit independentista que obté una representació residual al cinturó metropolità és Front Republicà. Tan sols obté un percentatge de vot del 3% en municipis liderats pels republicans, com ara Begues.