Política 27/05/2019

El PNB guanya a les tres capitals basques 36 anys després

El PNB va apuntar-se ahir un resultat històric al País Basc

Laia Vicens / Albert Martín
2 min
El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ahir.

BarcelonaEl PNB va apuntar-se ahir un resultat històric al País Basc: després de 36 anys, els nacionalistes bascos han guanyat a les tres capitals -Sant Sebastià, Bilbao i Vitòria- i amplien el seu poder local de manera indiscutible. Els bascos, doncs, impulsen el partit nacionalista, que durant els últims quatre anys ha governat amb el PSE a les capitals i diputacions d’Euskadi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La victòria més àmplia ha sigut per a l’alcalde de Bilbao, Juan María Aburto, que suma un regidor més i, amb 14, es queda a només un de la majoria absoluta, de manera que podrà governar en solitari o pactant amb el PSE, que passa de quatre a cinc regidors.

A Vitòria, el PNB ha guanyat amb 7 regidors, després de 24 anys sense fer-ho. Supera així EH Bildu, que va ser segona força el 2015, i també el PP, que es desploma i passa de nou a quatre regidors, i de primera a quarta força. El PNB revalidarà, per tant, l’alcaldia que va obtenir el 2015 tot i ser tercera força gràcies a un pacte per arrabassar l’Ajuntament al líder del PP, Javier Maroto. A la capital basca els socialistes creixen de quatre a sis regidors i trepitgen els talons al PNB, amb qui és probable que tornin a pactar el govern municipal.

Podria passar el mateix a Sant Sebastià, on el PNB ha ampliat el seu lideratge passant de nou a deu regidors i haurà de buscar el suport dels socialistes, que perden dos regidors i es queden amb cinc, o d’EH Bildu, que manté els sis que tenia. El PP de Borja Sémper també aguanta els tres representants.

Com fa quatre anys, Ciutadans, partidari de suprimir el concert econòmic basc, ha quedat fora de les tres capitals.

stats