Política 24/05/2015

El PP guanya les eleccions però perd totes les majories absolutes a Espanya, segons Antena 3

El sondeig dóna als populars la victòria a onze comunitats autònomes, però necessitarà suports per governar. Ciutadans serà clau

Ara
3 min
Tot i patir un descens molt important, el PP ha aconseguit ser el partit més votat a Espanya / EFE

BarcelonaSegueix l'escrutini, en directe

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El bipartidisme s'ha corregit, però no ha desaparegut. No hi ha hagut sorpreses: les urnes han reflectit els desitjos de canvi de l'electorat espanyol, però no fins al punt de provocar un tomb. Tot i patir un descens molt important, de deu punts, el PP ha aconseguit ser el partit més votat, amb un 27% dels vots. El PSOE també ha baixat, però menys. Ha aconseguit un 25% dels vots, dos punts menys. Podem i Ciutadans han entrat amb força a molts parlaments, però molt lluny de els expectatives generades i dels dos grans partits.

Segons el sondeig d'Antena 3, el PP ha aconseguit guanyar les eleccions a onze comunitats autònomes, però ha perdut totes les seves majories absolutes. Això vol dir que s'ha acabat l'era de les imposicions i comença la dels pactes. Uns pactes en els quals jugarà un paper molt important Ciutadans, que emergeix com una eina imprescindible per aconseguir que els populars governin

Incertesa a Madrid

Segons Antena 3 el PP hauria aconseguit tornar a ser el primer a l'Ajuntament de Madrid. Esperanza Aguirre obtindria 21-23 regidors, lluny de la majoria absoluta. Ahora Madrid obtindria 17-19, el PSOE 9-10 i Ciutadans 7-8. Telemadrid, en canvi, dóna la victòria a Ahora Madrid (20-23), seguida del PP (19-22).

Pel que fa a l'assemblea regional Cristina Cifuentes obtindria entre 45 i 47 escons, molt per sota dels 72 que are té el PP. Ángel Gabilondo, del PSOE, quedaria en segona posició, però lluny del PP (29-32). Podem entra al parlament com a tercera força (25-26) i Ciutadans com a quarta (19-20). Izquierda Unida tanca l'assemblea amb 7-8. Telemadrid dóna al PP 43-46 escons, al PSOE 33-36, Podem 30-33 i Izquierda Unida 0-6.

País Valencià

Antena 3 situa el PP com a força més votada, però amb 33-35 escons, molt per sota dels 55 actuals. El PSOE és la segona força, amb 22-24 escons. Ciutadans entra com a tercera força a les Corts Valencianes, amb un frec a frec amb Compromís (tots dos 13-15). Podem obtindria 12-13 escons i Esquerra Unida 3.

Les forces progressistes fregarien la majoria absoluta al País Valencià, segons l'enquesta a peu d'urna encarregada pel govern valencià. Segons aquest sondeig, el PP seria la força més votada amb un 31,2 per cent dels vots, seguida del PSPV-PSOE, amb un 19,4 per cent; de Compromís, amb un 15,5 per cent; Ciutadans, amb un 12,5 per cent; i de Podem, amb un 11,5 per cent dels vots. Esquerra Unida quedaria fora de les Corts Valencianes amb un 3,8 per cent dels vots.

Illes Balears

A les Illes, el PP hauria tornat a ser la força més votada, amb 20-23 diputats, seguit dels socialistes, amb 13-15. Podem entra amb 9-11, i Ciutadans, 5-7. Més hauria obtingut 4-6.

El PP perd Sevilla

L'alcalde popular Juan Ignacio Zoido perd la primera posició a l'ajuntament. El sondeig d'Antena 3 atorga la victòria a Juan Espadas, candidat socialista, amb 13-14 regidors. El PP passaria a ser segons força amb 11-12. Participa Sevilla, on s'integra Podem, entra a l'ajuntament amb 3-4 regidors. També entra Ciutadans, amb 2, mentre que Esquerra Unida es quedaria fora del consistori.

Podem, segona força a Saragossa

A la capital aragonesa el PP obtindria 9-10 regidors, i Podem entra al consistori amb 8-9 regidors. El PSOE, que governa en coalició amb la Chunta, passa a la tercera posició i obté 4-5 regidors. La Chunta 2 i Izquierda Unida no obté representació.

El PP perd la majoria absoluta a Extremadura

A Extremadura, on el suport d'IU va permetre al PP arribar a la Junta ara fa quatre anys, els populars continuarien sent la força més votada, amb 29 diputats. El PSOE es queda amb 26-27 diputats i Ciutadans és la tercera força, amb 6. Podem aconseguiria entre 4 i diputats.

Cospedal, a prop de la majoria absoluta

Qui ha obtingut millors resultats, però encara sense la majoria absoluta que tenia, és María Dolores de Cospedal, que obtindria 15-16 diputats. El PSOE obtindria 13-14, Podem 2-3 i Ciutadans 0-3.

Castella-Lleó, sense majoria absoluta

També s'ha quedat sense majoria absoluta el candidat popular a Castella-Lleó (39-42), el PSOE 23-25, Ciutadans 8-10, Podem 8-10, IU-Equo 1 i UpyD 0-1.

stats