Crònica de la nit electoral a JxCat: Silenci a la plaça Catalunya, la festa és a Waterloo

A les 12 del migdia la diputada Laura Borràs tuiteja unes fotografies on es veu Eduard Pujol, Josep Lluís Cleries, Míriam Nogueras, Gemma Geis, Aleix Sarri i fins i tot l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias agafant un Vueling cap a Waterloo. Em pregunto si van a celebrar la previsible victòria Puigdemontesca o si fugen de la temuda patacada Forn-Artadienca. L’enigma no es resoldrà fins a la mitjanit, i potser ni això. Ferran Mascarell creu que hi haurà sorpreses respecte als sondejos i que “una cosa serà qui guanyi i una altra qui governi” a Barcelona. Mentrestant, a l’ intermezzo d’aquesta òpera de final amarg... “Més avorriment que nervis”, sento que diu amb raó l’exregidora Mercè Homs.

Els dirigents cauen amb comptagotes a la seu que JxCat ha tornat a situar a l’Hotel Catalonia, a tocar de plaça Catalunya: a les 7 tocades arriba Elsa Artadi, a les 8 el president Quim Torra, poc després Pilar Rahola i Artur Mas deu arribar a les 9. Tots pugen de dret a un saló privat, amb pantalla gran i una vintena de cadires ben endreçades. Hi veig Mariàngela Vilallonga, Ramon Tremosa, brownies i hamburguesetes. A baix, l’única distracció és observar la mescla curiosa de guiris (camisa de lleopard, braços torrats) i simpatitzants convercats, reoneixibles pels detalls grocs que treuen el cap: una pinça del cabell, un anell, una samarreta interior. La Isabel d’Arenys de Mar assegura que ve “des de sempre”: “Ja havia anat al Majestic”, diu fent gala de solera, obviant el canvi de partit. Diu que ha vist en Joan Bona Nit i s’ha emocionat.

Dos pilots d’avió arriben al taulell de recepció. Avui han fet Ucraïna-Niça-Barcelona. Demà no saben on aniran a parar. Esperen una trucada. Una metàfora processista caçada al vol. A les 23.18 per fi esclata el primer “Puigdemont president” en sortir el resultat de les europees. Però ni així no hi ha rastre dels líders de JxCat; potser esperen que Artadi grati més dels 5 tristos escons que marca l’escrutini a mitjanit. Es fa el silenci i es posen a esperar, esperar, esperar... Sembla que la festa avui es traslladarà a Bèlgica.