Eleccions municipals

Rufián: "Santa Coloma no és de Ferraz ni del PSOE ni de Parlón"

El diputat presenta la seva candidatura a l'Ajuntament davant de mig miler de simpatitzants

3 min
Rufián, durant la presentació de la seva candidatura a Santa Coloma de Gramenet

Rumba, una periodista de Sálvame i selfies, moltes selfies. El candidat d'ERC a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián, s'ha concedit aquest diumenge un bany de masses a la seva ciutat i ha aconseguit per un dia deixar en un segon pla Oriol Junqueras. El líder de la formació observava satisfet com el diputat del Congrés es feia fotos amb els simpatitzants de la formació que esperaven tanda per immortalitzar aquell moment. La seva elecció com a alcaldable és una aposta personal del màxim dirigent dels republicans, tot i que avui ha assegurat que va ser Rufián qui l'hi va proposar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la presentació de la seva candidatura a l'alcaldia d'aquest municipi del Barcelonès, amb prop de mig miler d'assistents, Rufián, que ha reivindicat els seus orígens humils com a "fill d'una costurera", ha fet una crida a "omplir de democràcia" l'ajuntament colomenc. "Santa Coloma no és de Ferraz ni del PSOE ni de Parlón, sinó de la seva gent", ha afirmat durant el seu discurs. "Si ets de Junts i ets independentista pots votar ERC, perquè ho som igual que ells, i si ets d'esquerres i del PSC o dels comuns pots votar ERC perquè som tan d'esquerres com ningú", ha afegit.

No ho tindrà fàcil. La seva Santa Coloma natal és un feu històric del PSC on els socialistes van obtenir el 2019 un dels seus millors resultats, 17 regidors de 27 i un 51% dels vots, mentre que ERC va aconseguir —després de 80 anys— assolir tres regidors en una fita històrica. L'objectiu dels republicans no és cap altre que evitar una altra majoria absoluta dels socialistes a Santa Coloma i, de retruc, guanyar-los terreny a l'àrea metropolitana. "Aquí encara hi ha gent que vota el Felipe", comentava Rufián abans de l'inici del míting en referència a l'històric president espanyol.

"Hi ha molta gent que no s'emociona amb una estelada ni amb Els segadors, però sí que comparteix la necessitat de lluitar contra l'exclusió social i hem de militar en la utilitat", ha defensat l'alcaldable. "Ser independentista no ens fa millors catalans que un autonomista, sinó la lluita compartida per defensar drets i llibertats", ha dit. Junqueras, en la mateixa línia, ha subratllat que "la lluita per la llibertat i la justícia social és el que ens agermana", en una crida a convertir ERC en el pal de paller de l'esquerra sobiranista. Després de confessar que fins fa uns anys els republicans no van saber aglutinar "el sentir majoritari de la nostra societat", Junqueras ha afirmat que ara són l'eina "més útil" per garantir els drets socials i nacionals.

L'exportaveu d'ERC al Congrés i amic personal de Rufián Joan Tardà s'ha mostrat convençut que l'any vinent tornaran a guanyar les eleccions municipals com ja van fer el 2019, i ha defensat l'estratègia d'ERC d'ampliar la base per assolir la independència. "Cal construir un camí molt ample perquè hi càpiga gent diferent. Guanyarem si sumem, i ERC ha de ser el primer a enterrar el sectarisme i el dogmatisme", ha remarcat abans de sentenciar: "ERC va fer president Maragall, Montilla, Mas, Puigdemont i Quim Torra. Sempre hem construït escenaris per ser més, no hem traït mai la via àmplia, tampoc ara Pere Aragonès".

Laura Fa, l'altra protagonista

Rufián ha compartit protagonisme amb la periodista de premsa rosa Laura Fa, que ha actuat com a mestra de cerimònies en un acte on també hi eren l'exconseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, assenyalat per la crisi als Mossos; el conseller de Territori, Juli Fernàndez; diferents diputats al Parlament o al Congrés com Josep Maria Salvadó i Joan Capdevila, i una trentena d'alcaldables de l'àrea metropolitana. Fa, que també s'ha fet nombroses selfies amb els assistents, ha dit irònicament que avui "eixampla la base cap a Sálvame", i ha reiterat que ella era a Santa Coloma per demostrar que "aquí hi cabem tots" defensant la via àmplia d'ERC.

Fa, que ha explicat que a Madrid sempre defensa que ella és "de Junqueras i no de Puigdemont", ha admès que la seva germana li va preguntar per què donava la cara per Rufián si a "Santa Coloma sempre manen els mateixos". "Li vaig respondre que ara hi ha una petita flama de tres regidors després de la Guerra Civil", ha dit enmig de grans aplaudiments i abans de reconèixer que no entén com encara no "hi ha una gran foguera". Això és el que intentarà Rufián.

stats