Política 01/10/2016

Mercè Homs s'imposa en la pugna per liderar el PDC a Barcelona

A Lleida s'imposa amb un resultat ajustat Joan Reñé i a Girona guanya la llista de Pere Vila. En les eleccions territorials del PDC hi han participat 6.408 associats, un 61,47% del cens

Gerard Pruna
3 min
La candidatura de Mercè Homs

BarcelonaEl lluita per controlar la federació del Partit Demòcrata Català (PDC) a Barcelona s'ha resolt a favor de Mercè Homs, amb el 57,5%. La seva candidatura s'ha imposat a les dels afins a Germà Gordó –encapçalada per Teresa Pitarch (28,5%)– i a la de Glòria Freixa (13,9%). La de Barcelona era una de les principals incògnites de les eleccions territorials que ha celebrat el PDC aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs, que feia tàndem amb Genís Boadella –de Llibergència–, s'ha imposat finalment a les altres dues candidatures en disputa. En una breu intervenció després de saber els resultats, ha celebrat que amb les primàries hagi guanyat "la democràcia, la il·lusió i els projectes", i ha estès la mà a la resta de candidatures a "construir junts el projecte del PDC a Barcelona" que aconsegueixi recuperar el govern municipal el 2019.

Per això, Homs s'ha erigit des del primer minut en l'equip que serà "l'alternativa al govern de Colau" i ha reconegut que un dels seus primers reptes serà el de trobar la persona que substituirà Xavier Trias com a candidat a l'alcaldia. Més enllà de la qüestió municipal, Homs ha assegurat que es posarà al costat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per seguir treballant cap a la independència.

Els afins a Gordó denuncien males pràctiques de la candidatura d'Homs

Tot i la mà estesa que ha volgut mostrar Homs, no sembla que hagi de ser fàcil recosir el partit a Barcelona. Al cap d'uns minuts, també en roda de premsa, Teresa Pitarch ha denunciat que la candidatura guanyadora ha dut a terme "maniobres pròpies de la vella política". Pitarch ha considerat que el suport explícit de Xavier Trias a Homs quan ja s'havia acabat la campanya "trenca el pacte de neutralitat" i "desqualifica en gran manera alguna de les llistes", de manera que han posat el cas en coneixement de la direcció del PDC. "Estem a l'espera d'una resposta contundent", ha afirmat, i ha avançat que també demanarà explicacions sobre "com s'ha gestionat el vot electrònic".

Per la seva banda, Glòria Freixa sí que s'ha mostrat disposada a sumar amb la candidatura de Gordó, i ha volgut treure ferro al suport de Trias, malgrat que s'hauria estimat més que no hi hagués sigut.

Joan Reñé s'imposa a Lleida i Pere Vila, a Girona

També hi havia incertesa a Lleida, on finalment s'ha imposat la llista encapçalada pel president de la Diputació, Joan Reñé, tot i que de forma molt ajustada amb el 56,22% dels vots respecte al 43,78% de la llista que liderava la diputada de Junts pel Sí Violant Cervera. Pel que fa a Girona, on també hi havia dues candidatures, s'han complert els pronòstics i ha guanyat l'equip que lidera Pere Vila, president de la Diputació. La llista alternativa, que es va presentar a última hora, ha rebut el 19,72% dels vots. Els associats també han escollit com a defensora de l'associat Iolanda Aguilar.

El partit arriba als 11.083 associats

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha celebrat la jornada i l'ha enaltit com un exemple que el partit està en forma: "Hem demostrat que som capaços de construir un gran partit", ha apuntat després que 6.408 associats hagin participat en la jornada, un 61,47% del cens de les 10.424 persones cridades a votar. Pascal ha aprofitat la roda de premsa per anunciar que el partit ja té 11.083 associats, una xifra que fins ara era una incògnita.

Aquest matí, després d'exercir el dret a vot a la seu del PDC a Vic, Marta Pascal ha destacat que les 800 persones que "han decidit fer un pas endavant per liderar el partit" arreu del territori són les que seran la "pedra angular" per "preparar unes bones eleccions municipals del 2019".

A l'espera que Interior confirmi si accepta Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat)

Després d'anunciar ahir que el nom de Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) ja surt a la web del registre de partits, Pascal ha remarcat avui que encara no poden cantar victòria perquè no han rebut cap notificació oficial del ministeri d'Interior. Aquest nom va ser proposat per la direcció com una alternativa després que Interior vetés el de Partit Demòcrata Català (PDC).

Tanmateix, Pascal ha confirmat que el nom definitiu del partit l'acabaran escollint els associats a través d'una consulta interna. Tot i subratllar que no volen ser un "partit assembleari", la líder del PDC ha apuntat que hi ha decisions "transcendents" que val més que prenguin els associats.

stats