Política 23/05/2014

El Suprem confirma la prohibició del Multireferèndum del 25-M

El tribunal avala la decisió de la Junta Electoral Central perquè la iniciativa podria "influir en els electors"

Acn
2 min

MadridEl Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs presentat pels impulsors del Multireferèndum del 25 de maig i ha ratificat, d'aquesta manera, la prohibició d'aquesta iniciativa que va acordar aquest dimarts la Junta Electoral Central (JEC). El tribunal comparteix l'argument de la JEC que les preguntes plantejades pels promotors de la iniciativa "constitueixen una activitat de naturalesa política susceptible d'influir en els electors i d'afectar als principis de reflexió i regularitat que ha de presidir l'acte de votació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, creu que "l'eficàcia del debat social" pretès pels impulsors "no exigeix inexcusablement la seva coincidència amb l'acte de votació" i que es podria fer en "circumstàncies i moments diferents".

L'entitat Som lo que Sembrem va presentar un recurs davant del Suprem després de la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir la celebració del Multireferèndum, iniciativa prevista a diverses localitats de Catalunya coincidint amb les eleccions europees per preguntar a la ciutadania qüestions relacionades amb el deute públic, els transgènics, la sobirania energètica, les iniciatives legislatives populars o BCN World, entre d'altres. En representació dels promotors d'aquestes consultes, l'entitat sol·licitava com a "mesura cautelaríssima" la supressió de la resolució de la JEC.

El Suprem, però, ha denegat aquesta petició sobre la base del necessari respecte a la jornada de reflexió. Segons el tribunal, el període de reflexió "representa un interès de suma importància per a la defensa de la democràcia que materialitza el sufragi universal". En aquest sentit, cita la Constitució per afirmar que "després del pluralisme que és inherent a la campanya electoral, l'acte essencial del sufragi" s'ha de veure precedit "necessàriament d'un mínim lapsus temporal en el que quedi garantit un context de serenitat i neutralitat perquè l'elector pugui formar lliurement i espontàniament la seva convicció política definitiva sense influències amb entitat suficient per alterar-la".

És en aquest sentit que assegura compartir l'argument de la JEC segons el qual "les preguntes que pretenia plantejar l'associació recurrent constitueixen una activitat de naturalesa política susceptible d'influir en els electors i d'afectar als principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de votació". A més, afegeix que les preguntes que planteja el Multireferèndum "es troben en directa connexió amb el debat polític existent" a Catalunya.

A més, el tribunal considera que "l'eficàcia del debat social" que volen fer els promotors de la iniciativa "no exigeix inexcusablement la seva coincidència amb l'acte de votació", ja que "encara en l'hipotètic cas que aquella no fos il·lícita podria realitzar-se en circumstàncies i moments diferents sense que per això perdés la seva utilitat com a element de conformació del pluralisme polític".

La decisió del tribunal no ha estat unànime. La magistrada Celsa Picó ha emès un vot particular en el qual argumenta que s'hauria d'haver acordat la suspensió de l'acord de la Junta Electoral Central.

Els organitzadors ja han dit aquest divendres al matí –abans de saber la decisió final del Suprem– que, fos quina fos la decisió, mantindrien les urnes al carrer contra el "segrest de la democràcia".

stats