Política 14/02/2013

La policia investiga si una xarxa va espiar polítics catalans

Segons 'La Vanguardia', hauria enregistrat il·legalment converses de diferents polítics a Catalunya i estaria en condicions de "traficar" amb elles. Una detectiva admet ser l'enllaç del PSC amb Método 3 però nega les espies al PPC

Ara
3 min
El portal d'Aribau 124, davant La Camarga, on hi ha l'empresa que el PSC admet haver contractat / RUTH MARIGOT

BarcelonaLa policia està investigant més casos d'espionatge il·legal a polítics de diversos partits de Catalunya, segons publica aquest dijous 'La Vanguardia'. La xarxa hauria espiat i enregistrat il·legalment converses de diversos polítics i estaria en condicions de "traficar" amb elles, segons el diari. Fonts policials han confirmat que tenen "indicis fefaents" que l'agència Método 3 ha fet diverses operacions d'espionatge al restaurant La Camarga i en un altre "conegut local" com l'anterior on hi van sovint dirigents polítics i empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operació revelaria espionatges massius a polítics catalans, més enllà del micro ocult que el juliol del 2010 va enregistrar el dinar a La Camarga entre l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola i la presidenta del PPC Alícia Sánchez-Camacho, i en el qual María Victoria Álvarez Martín va revelar-li el suposat delicte de blanqueig de capitals del fill de l'expresident de la Generalitat transportant en una bossa bitllets de 500 euros cap a Andorra. El micro estava amagat al centre de flors de la taula, segons va revelar 'El Mundo'.

Una detectiva admet ser l'enllaç del PSC amb Método 3

Elisenda Villena, detectiva de Barcelona, extreballadora de Método 3, ha admès aquest dijous a RAC1 que va ser l'encarregada de gestionar els encàrrecs del PSC a l'agència de detectius, tal com avui publica 'El Periódico'. En declaracions a RAC1, Villena ha reconegut haver dirigit el 2011, en qualitat de directora de seguretat, l'operació per inspeccionar si hi havia micros ocults a la seu del carrer Nicaragua. La detectiu ha admès –"suposo que sí", ha dit– que si el PSC va contractar el servei és perquè tenia sospites que l'espiaven.

Método 3 està situat davant el restaurant La Camarga

Zaragoza va admetre aquest dimecres haver contractat l'any 2011 els serveis de l'empresa Clarte Business Consulting SL per "comprovar que no hi havia micròfons" als despatxos de la seu del PSC. Tal com explica avui l'ARA, tot apunta que Clarte Business era una empresa fantasma vinculada a Método 3, les oficines de la qual estan situades just davant del restaurant La Camarga.

Segons explica 'El Periódico', la germana d'Elisenda Villena, Ana, és advocada del PSC i amiga del llavors secretari d'organització, José Zaragoza.

Tot i la proximitat de les oficines de Método 3 i La Camarga, Villena ha negat rotundament tenir res a veure amb l'espionatge a la presidenta del PPC i a altres polítics catalans.

"No he estat més que una vegada per sopar en aquest restaurant", ha dit Villena a RAC1. I ha afegit: "Ni havia sentit ni sabia que s'haguessin reunit". "No he sentit res, ni he vist res", ha remarcat. De fet, Villena ha negat que sigui habitual col·locar micros ocults: "Els detectius quan treballem ho fem segons la normativa legal vigent, és el principi d'actuació bàsic d'un detectiu. Aquestes coses no es fan, no he sentit mai que es fessin ni he vist ningú fer-les".

L'agència està "tancada" per un ERO

Villena també ha assegurat que actualment l'agència de detectius Método 3 està "tancada" per un ERO, i que ella ja no hi treballa.

La conversa amb el periodista Jordi Basté ha estat força tensa i Villena ha acabat acomiadant de cop l'entrevista quan li han preguntat per l'operació Pitiüsa. 'La Razón' explica aquest dijous que Elisenda Villena va ser detinguda per revelar secrets el mes de maig passat dins de l'operació Pitiüsa, una trama dedicada a la comercialització de dades privades que es va saldar amb més de 150 arrestats a tot Espanya, funcionaris i treballadors de seguretat privada, que traficaven amb dades privades de tercers.

stats