INVSTIDURA ESPANYOLA

Les associacions empresarials catalanes insten l'Estat perquè formi govern per no perdre inversions

Els dirigents de Foment del Treball, la Cambra de Comerç de Barcelona i Pimec temen unes terceres eleccions i criden els partits a l'entesa

L'empresariat català insta les forces polítiques espanyoles perquè deixin de banda els interessos partidistes i formin un nou govern que impulsi les reformes que, segons afirmen, necessita l'Estat, aprovi els pressupostos del 2017 i doti Espanya d'un marc d'estabilitat que impedeixi la pèrdua d'inversions. I és que la Cambra de Comerç de Barcelona i les patronals Foment del Treball i Pimec coincideixen a destacar que la bona marxa de l'economia espanyola es pot veure afectada per la incertesa política del país, una situació que podria agreujar-se després de l'estiu si continua encallat l'acord per a la investidura.

Per al president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, la possibilitat que es convoquin unes terceres eleccions "no és oportú ni convenient", ja que segurament el resultat seria molt similar al dels comicis del 20 desembre del 2015 i del 26 de juny d'aquest any. "Si els canvis han de ser de mínims, no té sentit convocar noves eleccions", assegura l'empresari, que demana un esforç a les formacions polítiques perquè actuïn basant-se en l'interès general i no de partit.

En una entrevista amb EFE, Gay de Montellà adverteix que en períodes d'incertesa es posposen o paralitzen les inversions empresarials, per això emplaça els partits a assumir la seva responsabilitat i facilitar la formació d'un nou govern. "Els partits tenen dues opcions: o formar part del nou govern o no formar-ne part i donar governabilitat. El que no val és 'no governo ni dono governabilitat'. O governen i es posen al capdavant o donen governabilitat a través de l'abstenció", ha reclamat el líder de Foment.

Qui també demanda estabilitat política a Espanya és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que remarca que "l'economia funciona millor si té previsions a llarg termini". A més, explica Valls en declaracions a EFE, l'Estat necessita un govern plenament operatiu que doni solució als grans reptes que afronta, com ara la necessitat d'aprovar uns pressupostos per al 2017, solucionar la problemàtica de les pensions o impulsar les reformes pendents.

Valls sosté que convocar terceres eleccions seria "una pèrdua de sis mesos més" amb un govern en funcions que no estarà en disposició d'abordar qüestions tan importants com les negociacions amb la UE sobre el dèficit. "Un govern en funcions difícilment pot estar dotat dels instruments necessaris per abordar l'ajust d'entre 6.000 i 8.000 milions d'euros que demana la UE", indica el president de la Cambra, que alerta també que el manteniment de la paràlisi política afectaria sens dubte l'economia espanyola a partir de l'any vinent, i afegeix: "És evident que si no hi ha un govern que pugui fer uns pressupostos i definir una política econòmica amb vista al 2017, això es notarà segur".

De la mateixa manera, el president de la patronal Pimec, Josep González, considera que "no podem consentir que hi hagi unes terceres eleccions" que no es mereixen ni l'economia ni la ciutadania. En una entrevista amb EFE, González alerta que la convocatòria d'uns altres comicis incidiria en les inversions, encara que aquesta afectació és "molt difícil de quantificar", ja que qui pren la decisió de paralitzar una inversió "no ho va pregonant".

Més continguts de