Política 12/10/2016

Les empreses poden obrir els dies festius si ho acorden abans amb els seus treballadors

Marta Mollfulleda
2 min
Un treballador té dret a fer festa un dia festiu, encara que l’empresa decideixi obrir.

BarcelonaLes empreses privades que vulguin poden obrir durant un dia festiu. Tot i que la llei dicta que hi ha un seguit de festius que són d’obligat compliment, les petites i mitjanes empreses tenen l’opció d’arribar a acords amb els seus treballadors per poder convertir aquests dies en laborables.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la portaveu de Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya, Dolors Llobet, els treballadors no tenen l’obligació d’anar a treballar, encara que l’empresa decideixi no fer festa aquell dia, si està recollit com a festiu dins del calendari laboral. També ha afirmat que l’acord al qual s’arriba entre l’empresa i els seus treballadors es fa de manera “informal” sense que ho reculli cap conveni.

En la mateixa línia parla el secretari del sector de comerç de la Unió General de Treballadors (UGT), Alex Adán, que assegura que decidir si en dies festius amb un “determinat simbolisme” es treballa o no és cosa de la “política interna de cada empresa”.

Això, però, només ho poden fer les empreses que no obren de cara al públic i que només treballen els dies laborables. Els comerços, en canvi, es regeixen per la llei d’horaris comercials.

Rajoy volia eliminar els ponts

L’any 2011 Mariano Rajoy ja va intentar modificar el calendari de festius quan va arribar a la presidència del govern espanyol. Durant el debat d’investidura, Rajoy va proposar passar a dilluns els festius que quedessin entre setmana per evitar els macroponts.

Entre les festivitats que volien passar a dilluns hi havia la del Primer de Maig, el Dia de la Constitució (6 de desembre), el dia de la Immaculada Concepció (8 de desembre) i el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat i Dia del Pilar. La proposta del PP finalment es va acabar diluint tot i que en els últims anys s’havia arribat a un principi d’acord amb els principals sindicats i també amb l’Església, que, de tota manera, es mostrava contrària a renunciar al caràcter no festiu de les seves festes assenyalades.

La portaveu de CCOO a Catalunya està a favor de la reforma que volia fer Rajoy, però ha reclamat que les festes religioses haurien de quedar dins l’“àmbit privat”. El secretari del sector de comerç de la UGT, en canvi, sí que s’oposa a la proposta del president espanyol i reclama que els festius es quedin com estan per no desvirtuar la “naturalesa d’aquests dies”.

stats