Política 08/03/2015

Una enquesta a 'El País' augura el final del bipartidisme i situa Podem com a força més votada a les pròximes eleccions generals

El sondeig situa la formació que lidera Pablo Iglesias al capdavant, molt a prop de l'empat amb el PSOE, el PP i Ciutadans, als quals, amb prou feines, els separen quatre punts

Efe
2 min
Els corrents de Podem examinen Pablo Iglesias

MadridPodem, amb un 22,5% de vots, seria la força més votada si avui diumenge se celebressin eleccions generals a l'Estat, segons una enquesta que publica 'El País' -la versió íntegra només apareix publicada a l'edició en paper.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sondeig situa la formació que lidera Pablo Iglesias al capdavant, molt a prop de l'empat amb el PSOE, el PP i Ciutadans, als quals, amb prou feines, els separen quatre punts.

L'enquesta, feta per Metroscopia els passats dies 3 i 4 de març a partir de mil entrevistes, reflecteix que Podem perdria 5 punts respecte a l'última enquesta feta fa un mes i, per contra, Ciutadans en guanyaria 6, amb un 18,4% dels vots, sent el seu líder, Albert Rivera, l'únic dirigent polític que aconsegueix l'aprovat.

El PSOE obtindria el 20,2% dels sufragis, mentre que el PP n'aconseguiria el 18,6%, segons l'enquesta, que situa a molta distància IU, amb el 5,6% dels vots, i a UpyD, amb el 3,6%.

El 71% dels enquestats són partidaris que governi el partit més votat en solitari, amb suports puntuals d'altres formacions polítiques, però només el 32% estarien a favor d'una coalició PP-PSOE. També són majoria els que prefereixen un pacte PSOE-Ciutadans (50%) abans que PP-Ciutadans (38%) o PSOE-Podem (el 36%).

El polític més conegut és el president del PP, Mariano Rajoy, i el que ho és menys és el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Tanmateix, Rivera és l'únic que aconsegueix un "aprovat" entre els seus votants, mentre que el president del govern espanyol obté la nota més baixa.

Les tres quartes parts dels entrevistats estarien en contra del bipartidisme en la pròxima legislatura; un 72% desaprova la gestió del govern del PP i el 82% no li agrada el paper que ha fet el PSOE a l'oposició els últims quatre anys.

Per últim, més de la meitat opina que els que avui votarien Podem o Ciutadans ho farien per "enuig" amb el sistema polític actual, però consideren que el final acabaran votant altres formacions, i el 50% pensa que l'economia espanyola trigarà més a recuperar-se si el PP o el PSOE perden les eleccions generals.

stats