Política 08/09/2017

Les entitats asseguren que la gent no es quedarà a casa per les "amenaces" del TC i afirmen que l'1-O es farà

Sànchez diu que l'Estat encara no ha suspès càrrecs perquè sap que no tindrà cap efecte

Núria Orriols
2 min
Les entitats criden a mobilitzar-se el 13-N per defensar els càrrecs investigats: "Ha arribat l'hora d'estar al seu costat"

BarcelonaLa suspensió del referèndum per part del Tribunal Constitucional no tindrà cap efecte. Aquest és el missatge que aquest divendres han llançat les entitats sobiranistes després que l'alt tribunal hagi anul·lat la llei del referèndum, el decret de convocatòria i, avui, previsiblement, també la llei de transitorietat jurídica. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que la "llei vigent a Catalunya és l'aprovada al Parlament" i que les "amenaces" i les accions de la "policia judicial" no són "cap impediment" perquè el pròxim 1 d'octubre es vagi a votar. Per la seva banda, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha dit que el TC "no té cap tipus de prestigi ni reconeixement per part de la societat catalana" i que "el poble de Catalunya no es quedarà a casa perquè el TC amenaci".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi haurà argúcia legal ni amenaça que impedeixi el referèndum", ha sentenciat Cuixart, que ha afegit que les "amenaces" avui a Catalunya ja "no tenen efecte". "Posar les urnes no pot ser mai un delicte", ha afirmat, i ha defensat que el Govern i la població tenen tota la "legitimitat" per poder votar l'1 d'octubre.

Sànchez ha opinat que el fet que el TC i el govern espanyol no hagin activat la suspensió de càrrecs electes -una prerrogativa del Constitucional- demostra que creuen que no tindrà efecte. "Si ho fan -ha dit Sànchez- els nostres representants continuaran realitzant la seva tasca", ha dit. "Rajoy vol evitar donar aquest missatge de debilitat (...) que demostraria que ha perdut el control efectiu del que creu que és una part de la nació espanyola", ha asseverat.

Per a la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, els ajuntaments que fins ara han expressat el suport al referèndum -comunicant els punts de votació a la Generalitat- són la mostra que el referèndum es farà i que té el suport social. En un dia, el Govern ha rebut la resposta de més de 600 consistoris sobre els punts de votació.

En aquest marc, les entitats han fet una crida a mobilitzar-se l'Onze de Setembre i a participar en el referèndum de l'1 d'octubre.

stats