Política 06/01/2016

L'ANC i Òmnium no posen com a condició per l'acord entre Junts pel Sí i la CUP que Artur Mas sigui president

Les entitats sobiranistes propicien una nova reunió demà entre la CUP i JxSí. Òmnium i ANC no volen entrar en les condicions d'un eventual acord entre les dues formacions

Oriol March / Núria Orriols
3 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en una concentració sobiranista a plaça Sant Jaume aquest estiu / ACN

BarcelonaUna de les constants del procés sobiranista ha sigut la celebració de cimeres per desencallar totes les dificultats -internes i externes- que han anat apareixent en el camí. N’hi va haver per la celebració del 9-N, per la convocatòria d’eleccions anticipades després de la jornada de participació i també per la confecció de Junts pel Sí amb la vista posada al 27-S. Les negociacions entre la coalició sobiranista i la CUP per desbloquejar la investidura també han sigut terreny adobat per a les reunions -algunes de molt discretes, d’altres amb càmeres a la sortida-, i a pesar de l’ambient de ruptura que plana en l’ambient des de diumenge -dia en què el consell polític de l’esquerra alternativa va determinar definitivament el no a Artur Mas- encara se’n celebrarà una més. Junts pel Sí i la CUP es reuniran demà a instàncies de les entitats del sobiranisme civil en un últim intent d’evitar l’escenari de noves eleccions al març. El lloc i l'hora de la trobada és encara ara una incògnita.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, en una entrevista a Rac1, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, han valorat positivament el fet que les dues formacions polítiques estiguin disposades a seure un altre cop a la taula de negociació, després del no de diumenge de la CUP a Artur Mas i la negativa del mateix president en funcions de fer un pas el costat. Precisament per aquests posicionaments d'entrada, els dos dirigents del sobiranisme civil han admès la dificultat d'arribar a un pacte demà mateix. Ara bé, les entitats no han posat condicions per l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, tampoc que Artur Mas sigui president. "Nosaltres no posem condicions ni en un sentit ni en un altre, són els partits els que posen les seves condicions", ha dit Sànchez davant la pregunta de si les entitats estarien d'acord amb que Artur Mas fes un pas al costat per aconseguir un pacte amb l'esquerra independentista.

"Nosaltres convidem al diàleg", ha insistit, avisant que també pot ser que la CUP accepti Artur Mas amb unes altres condicions. "La bona notícia és que Junts pel Sí i la CUP han acceptat tornar a seure i parlar-ne", ha asseverat. "No podem generar falses expectatives, però si no ho provéssim tot no ens ho perdonaríem mai", ha dit conclòs el president de l'Assemblea.

Picabaralla a Twitter

El posicionament d'alguns dirigents de l'ANC reclamant l'acord entre Junts pel Sí i la CUP ha fet reaccionar aquest dimecres a la vicepresidenta del Govern, Neus Munté. Després que Liz Castro, membre del secretariat de l'ANC, l'hagi interpel·lat a través de les xarxes socials demanant que es posin d'acord, la vicepresidenta ha contestat que l'entitat es va "equivocar" demanant el vot per Junts pel Sí i la CUP per igual.

Esmena a Sànchez

“Exigim de nou a tots els diputats independentistes que continuïn negociant per aconseguir un acord que permeti formar govern abans del 10 de gener i complir el mandat democràtic sorgit del 27-S”, va indicar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a través d’un comunicat ahir dimarts. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Òmnium Cultural, els altres dos artífexs de les grans mobilitzacions dels últims anys, també seran a la trobada. El comunicat insisteix que l’ANC reclamarà l’acord “fins a l’últim moment” en la mesura que és “desitjat” per la majoria dels ciutadans del país.

Aquest posicionament suposa una esmena respecte de la primera reacció de Jordi Sànchez, president de l’Assemblea, a la negativa definitiva de la CUP a investir Mas. El mateix diumenge, a través de Twitter, va demanar disculpes pel fet que l’entitat hagués demanat el vot per a totes les opcions independentistes. L’ANC debatrà aquest dissabte, a Vic, la conveniència -o no- d’impulsar una candidatura independentista en cas que hi hagi comicis.

Crida a un “últim intent”

Després d’una reunió de la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí que es va allargar pràcticament tres hores, Raül Romeva, candidat de la coalició al 27-S, va assenyalar que el calendari segueix viu -fins diumenge- i que “hi ha temps fins que soni el xiulet”. Els dirigents de la candidatura, que van ratificar Mas com a presidenciable, van retreure a la CUP que hagin seguit insistint en el qui en lloc de valorar els “esforços” del pla de xoc social, valorat en 270 milions d’euros. “L’oferta global ja és suficientment àmplia, perquè va més enllà d’un nom”, va constatar Romeva en declaracions des del Parlament.

La cambra catalana viurà demà el que pot ser l’últim ple de la legislatura. Servirà per triar els senadors catalans de designació autonòmica que formaran part de la cambra baixa espanyola. Fonts parlamentàries asseguren, això sí, que si cal fer un ple d’investidura a última hora, “la maquinària està preparada”. Una altra cosa és que la reunió de partits i entitats desbloquegi l’acord.

stats