Política 11/10/2017

Les entitats volen posar límit a la suspensió de la DUI

Tot aquest procés de negociació ha de tenir unes dates acotades”, va dir Cuixart

Núria Orriols
2 min
Cuixart i Sànchez van veure el ple des del Parlament.

BarcelonaLes entitats sobiranistes tampoc van sentir ahir el discurs que esperaven del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, però van expressar-li confiança per tirar endavant els resultats del referèndum de l’1 d’octubre. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez, van mostrar-se “satisfets” per la mà estesa que va oferir Puigdemont al govern espanyol i l’espai per a la mediació, però van demanar que es fixi un límit temporal a aquesta negociació. “Tot aquest procés de negociació ha de tenir unes dates acotades”, va dir Cuixart en declaracions als mitjans de comunicació. “Estem segurs que Puigdemont ens farà coneixedors d’aquests límits”, va afegir el president d’Òmnium.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També Sànchez va posar en valor la declaració d’independència, que mentre estaven fent aquestes declaracions els diputats de Junts pel Sí i la CUP preparaven a l’auditori de la cambra. Per a Sànchez, aquesta també va ser una mostra de la voluntat de la majoria parlamentària de tirar endavant els resultats de l’1 d’octubre. Els líders de les entitats estaven al corrent de la voluntat del president de la Generalitat, que, segons algunes fonts, els havia convocat hores abans al Palau de la Generalitat. També van ser presents en les reunions entre Junts pel Sí i la CUP que es van fer minuts abans del plenari per intentar mantenir un acord.

Tant l’ANC -que a la nit va veure com la seva web tornava a quedar clausurada per la Guàrdia Civil- com Òmnium havien convocat la ciutadania a les portes del Parc de la Ciutadella per celebrar la declaració d’independència. A mitja tarda, les cares dels que s’havien concentrat a l’Arc de Triomf eren llargues. “Hi ha el perill que la nostra gent no ho entengui”, admetien fonts de les entitats, tot i que es mostraven optimistes davant la voluntat de la majoria parlamentària de tirar endavant el mandat. “El poble de Catalunya ha d’estar tranquil. Hem fet un pas més en el procés d’autodeterminació”, insistia ahir Jordi Cuixart.

També Sànchez assegurava que ara la pilota és a la teulada del govern espanyol, que ha de decidir la resposta a una declaració d’independència en suspens. Per al president de l’ANC la independència l’ha de declarar el Parlament i, per tant, Mariano Rajoy ara té marge per decidir si accepta o no la mediació. Una obertura de diàleg informal amb la comunitat internacional que el Govern afirma que s’ha engegat en les últimes hores.

Malgrat que les entitats es van esforçar ahir per donar un marge de confiança al Govern, el que és cert és que tant el president de l’ANC com el d’Òmnium havien pressionat perquè es fes la declaració d’independència al Parlament, malgrat que fos amb caràcter suspensiu. De fet, així ho va demanar el secretariat de l’ANC, reunit aquest cap de setmana, i també la direcció d’Òmnium. Ara Sànchez i Cuixart tenen el repte de mantenir l’empenta del moviment independentista, que ahir va rebre com una galleda d’aigua freda la intervenció del president Puigdemont.

stats