ENTREVISTA
Política 17/01/2021

Joan Tardà: “Repetir la fórmula de govern només JxCat-ERC seria un fracàs”

Exdiputat d'ERC al Congrés

Quim Bertomeu
3 min
Joan Tardà: “Repetir la fórmula de govern JxCat-ERC seria un fracàs”

BarcelonaJoan Tardà ha tornat. No a la primera línia, però sí a les llibreries. Amb En defensa pròpia (Pòrtic) vol influir en el debat polític. La seva lluita actual és intentar convèncer la CUP i els comuns perquè se sumin a un proper govern d’ERC i JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos anys després d’allunyar-se’n, ha trobat a faltar la primera línia?

En absolut. Jo tenia molt clar que ja portava 15 anys a Madrid i que tocava que altres persones més joves lideressin el grup. Tinc una absoluta confiança en Gabriel Rufián. Crec que 15 anys són excessius.

Vostè ha passat de ser un referent per a tot l’independentisme a ser linxat per una part. Com ho viu?

Amb una relativa normalitat perquè tampoc s’ha de donar a les xarxes la rellevància que tenen. La proporció de “fill de puta”, “traïdor” i “botifler” que rebo a la xarxa respecte al carrer és de 50 a 1. Crec que això ve arran del fet que a ERC, a partir de l’1-O, vam tenir molt clar que no es tractava ni de bon tros de la victòria final.

En el llibre és molt crític amb JxCat. Per què?

Tinc la impressió que no accepten que el republicanisme pugui acabar tenint l’hegemonia. És la versió 2.0 del “sembla que ens hagin entrar a robar” de la Ferrusola [quan CiU va perdre la Generalitat el 2003]. És l’actualització d’allò. En el fons hi ha una patrimonialització del país per part del nacionalisme català intentant sempre amagar que van ser fundadors del règim del 78.

Què en pensa del concepte “confrontació intel·ligent”?

Quan jo dic eixamplar la base [d’independentistes] s’hi pot estar d’acord o no, però puc de manera empírica demostrar per a què ha de servir. Dir confrontació intel·ligent és un conjunt buit. La intel·ligència s’ha d’aplicar a tot. Només des de la hipocresia es pot ser tan cínic de negar la necessitat de diàleg.

Hi ha militants d’ERC com Jordi Pesarrodona o Pep Andreu que han marxat a JxCat...

Sap greu que companys deixin el partit, però jo crec que ERC té molt clar quin és el camí que s’ha de seguir si volem guanyar. Es tracta de guanyar per acumulació. S’ha de ser més dels que som i establir un marc de diàleg.

Vol un govern de “front ampli” amb JxCat, ERC, la CUP i comuns. Això no augmentaria la polifonia?

En un govern les disfuncions no tenen com a causa el nombre d’accionistes sinó la capacitat per afinar. Catalunya té tres grans reptes: la pandèmia, la desjudicialització i la construcció d’una solució que ha de passar per un referèndum. Si tens un govern així [ampli], se sentirà més legitimat i valent per interpel·lar els compatriotes que no estan a favor del referèndum.

Així, després de les eleccions, ¿repetir la fórmula actual amb només JxCat-ERC seria una mala notícia?

Per a mi sí. Seria un fracàs, un fracàs, un fracàs. Estic convençut que repetir la fórmula és crear les condicions perquè el Procés es vagi podrint.

¿Encara que la Presidència sigui per a ERC i no per a JxCat?

És imprescindible un front ampli governamental o parlamentari. A més d’una altra cosa: ¿el PSC és part de la solució? Jo crec que sí. Si volem construir una solució tothom és part de la solució.

Vostè sempre compara el Procés amb escalar una muntanya. Hem tornat al camp base?

Quan ets lluny, la muntanya sembla més baixa. Quan arribes al peu, mires amunt i dius: “Hòstia, és més alta del que ens pensàvem”. Què hem fet nosaltres? Mirar amunt i dir quin camí hem de fer. La primera conclusió, la més òbvia, és com ha de ser el camí. I és quan diem eixamplar la base: camí ample.

Però l’ERC de l’any 2017 defensava la declaració unilateral...

Vam fer el que havíem de fer. Ens hi vam comprometre. Crec que va ser un error calendaritzar la independència, els 18 mesos. En tot cas, jo crec que Esquerra ha actuat amb total conseqüència. Ens vam comprometre a fer-ho i es va fer. Una vegada fet, se n’han avaluat els resultats.

La taula de diàleg no ha funcionat. ¿Fins quan s’ha de mantenir la mà estesa al PSOE?

Sempre. ¿El govern del PSOE amb Podem és el millor govern que pot tenir l’Espanya borbònica actual? Resposta meva: sí. Doncs si ho és, convé dialogar-hi. L’Arnaldo Otegi vota la investidura de Sánchez i vota els pressupostos generals.

stats