Política 16/01/2023

ERC acusa el PSC de fer-li "xantatge" en la negociació dels pressupostos

Illa dubta de la "voluntat" del Govern per negociar i Vilalta l'insta a buscar "una altra excusa més creïble"

4 min
El CNI va espiar Aragonès amb aval judicial

BarcelonaNi amb el president, Pere Aragonès, arremangant-se i negociant amb el PSC en primera persona durant el cap de setmana s'ha tancat un acord. El bloqueig per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat continua mentre els retrets entre ERC i els socialistes es van sentint cada cop més fort. Tot i això, cap de les dues parts tira la tovallola i es continuen reunint. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que caldria tancar un pacte aquesta mateixa setmana, però ha rebutjat posar-hi una data límit. Ha assegurat que no hi ha "esculls" i que hi ha acord sobre totes aquelles qüestions que afecten els comptes, però els socialistes insisteixen que s'han d'acceptar també uns projectes sobre els quals el Govern vol passar de puntetes: l'impuls del Hard Rock, la ronda del Vallès i l'ampliació de l'aeroport del Prat. Per a Vilalta, aquest és un "mode de xantatge" que considera "molt poc responsable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre els republicans insisteixen que ja s'ha tractat la pràctica totalitat de les partides i es podria tancar un acord en qüestió d'hores, els socialistes es mantenen enrocats en què s'ha d'acceptar la seva proposta sencera. El líder socialista, Salvador Illa, ha assegurat que manté la intenció d'arribar a un pacte, però també ha dit que "està sent molt difícil", i ha defensat que el seu document de propostes és "integral": "Alguns pretenen un pressupost d'adhesió, i jo de negociació". En declaracions des de Bilbao, el dirigent del PSC ha posat en dubte la "voluntat" del Govern d'aprovar els pressupostos: "Negociar significa cedir". Vilalta li ha respost des de la seu d'ERC: "Si algú vol posar excuses per no aprovar-los, que se n'inventi una altra que sigui més creïble –ha etzibat la portaveu–. No hi ha cap impediment que dificulti un acord en les pròximes hores". La diputada ha explicat que la reunió que Aragonès va mantenir dissabte amb Illa va ser "positiva": "Demanem que els actors que s'omplen la boca parlant de responsabilitat actuïn amb responsabilitat".

La republicana ha criticat que el PSC pretengui "imposar" la seva posició. "Estan dilatant per dilatar", ha recalcat. En canvi, Illa ha assegurat que el PSC defensa "coses raonables" i que la pilota és a la teulada del Palau de la Generalitat: "Estem a l'espera que el Govern digui si l'accepta o no". I si no l'accepta? "No passa res", ha conclòs: "Aragonès, que és el responsable, haurà de dirigir-se a altres grups per tenir els suports necessaris". Fonts de totes dues formacions expliquen que s'han intercanviat diferents formulacions sobre els projectes que reclamen els socialistes, però sense trobar el punt en comú. El passat dissabte l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va revelar a La Vanguardia que el Govern està treballant en un projecte per a l'aeroport del Prat que ha de permetre "fer possibles més vols intercontinentals". A més, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha afegit pressió en reclamar a ERC que cedeixi en l'impuls del complex de joc Hard Rock per avançar en la negociació amb els socialistes. En el mateix sentit, Sánchez Llibre ha considerat "molt important" que ambdues parts trobin el consens respecte a infraestructures com el Prat o la B-40, i ha recordat que els empresaris han acceptat uns comptes que contenen, al seu parer, un "excés de pressió fiscal".

L'estira-i-arronsa del Govern amb el PSC contrasta amb la relativa facilitat amb què ERC va pactar un document amb els comuns, ara ja fa més d'un mes. Aquest pacte, però, quedarà en paper mullat si no aconsegueixen sumar un tercer soci a l'equació. Des de la seu dels comuns, el portaveu Joan Mena ha urgit les dues parts a acostar posicions tot criticant les "anades i vingudes" del PSC, a qui ha demanat que no mantingui les "línies vermelles" que inclouen el Prat, el Hard Rock i la B-40. Per la seva banda, Junts, que encara manté les converses amb ERC sobre els comptes, ha advertit a ERC que si pacta els pressupostos amb el PSC "posarà en perill aspectes clau de l'autogovern", com per exemple les delegacions a l'exterior. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha dit que en els pròxims dies "hi hauria d'haver més reunions" sobre pressupostos amb el Govern, però ha lamentat que ERC hagi "començat a negociar tard" amb Junts i ara sigui "presoner del tot o res del PSC". "Estan negociant malament i laberínticament, prometent coses diferents a cadascun dels grups", ha etzibat.

La cimera tensa les converses

Les negociacions es compliquen mentre s'acosten les municipals del maig. Però, a més, hi ha una altra data que tensa les relacions entre ERC i els socialistes: la cimera hispano-francesa de dijous a Barcelona. Mentre que el govern espanyol busca escenificar la fi del Procés amb aquest acte amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i el francès, Emmanuel Macron, l'independentisme (amb ERC inclosa) ha convocat una manifestació unitària per protestar-hi en contra. A més, Aragonès assistirà a la cimera amb un decàleg de propostes. Segons Vilalta, la cimera "no hauria de tenir cap mena de vinculació amb els pressupostos". No obstant això, la formació ha rebut retrets d'Illa, que ha considerat que el partit hauria de "donar suport" a la decisió d'Aragonès de ser a l'acte i no acudir a la manifestació.

stats