Política 27/12/2020

ERC i els comuns s'insten a governar plegats després del 14 de febrer però es fixen condicions oposades

Els republicans proposen un govern de forces autodeterministes i els comuns un executiu d'esquerres

Q.b.
3 min
El conseller d'Economia, Pere Aragonès, i la bancada dels comuns, encapçalada per les diputades Jéssica Albiach i Susanna Segovia

BarcelonaDes que han aprovat junts els pressupostos de la Generalitat del 2020, els de l'Ajuntament de Barcelona (2020 i 2021) i els de l'Estat (2021), ERC i els comuns s'han interpel·lat unes quantes vegades per portar la seva aliança una mica més enllà dels comptes públics. Aquest diumenge els dos partits s'han instat a explorar un pacte de govern després de les eleccions del 14 de febrer però tant els uns com els altres s'imposen condicions que a priori són inassumibles per l'altra part. ERC proposa als comuns que participin en un futur executiu on també hi siguin JxCat i la CUP, mentre que els comuns volen un "govern d'esquerres" que necessitaria el PSC. Els d'Oriol Junqueras asseguren que mai pactaran amb els socialistes catalans i els d'Ada Colau, que mai ho faran amb JxCat. Així doncs, s'interpel·len a concretar una aliança que ara mateix sembla impossible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Europa Press, la número dos d'Esquerra a les eleccions al Parlament, Laura Vilagrà, ha argumentat que el partit d'Ada Colau podria ser al pròxim Govern si defensés un referèndum d'independència i l'amnistia de tots els represaliats: "Depèn d'ells, del seu paper i de com s'incorporin amb l'agenda política que tenim sobre la taula del dret a l'autodeterminació i l'amnistia". Als republicans no els va agradar que els comuns no donessin suport a la resolució sobre l'amnistia que es va aprovar fa dues setmanes al Parlament, però tot i això consideren que hi ha marge per arribar a acords després del 14 de febrer. "Han rebutjat la llei d'amnistia i és evident que ens situa més lluny, però com que compartim moltes lluites i ja hem fet molt camí junts pensem que encara es poden incorporar a aquest front ampli", ha dit Vilagrà.

La número dos d'ERC a les eleccions al Parlament, Laura Vilagrà.

Així, la idea dels republicans després del 14 de febrer seria formar un Govern que fos "un front ampli per la independència" i per l'autodeterminació que inclogués els comuns, el PDECat, JxCat i la CUP. En definitiva, ERC repetiria l'aliança que ja manté amb JxCat –malgrat tots els episodis de divisió de l'actual mandat– i l'ampliaria a tres partits més.

"Segrestada" per JxCat

Ara mateix sembla del tot impossible que els comuns puguin comprar una fórmula de govern així. En una entrevista amb l'agència Efe també aquest diumenge, la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat ERC a triar entre "continuar segrestada emocionalment" per JxCat o optar per una aliança d'esquerres. Per a ella, que es repetís la coalició JxCat-ERC seria "desastrós per a Catalunya" perquè és una coalició que "no està funcionant" i "no és capaç de posar-se d'acord en absolutament res". "Han de decidir si volen ser l'ERC progressista o l'ERC 'processista'", ha resumit.

I quin pacte d'esquerres proposen? Albiach ha evitat parlar d'un tripartit com el que va governar Catalunya entre 2003 i 2010, però com que cap enquesta preveu la més mínima possibilitat que ERC i els comuns sumin majoria absoluta per si mateixos, per fer un govern d'esquerres seria imprescindible comptar amb el PSC. Albiach ha argumentat que "de fórmules n'hi ha moltes i no necessàriament cal que siguin tres al govern". "Hem de ser creatius i veure com encaixem millor les peces perquè Catalunya tingui un govern d'esquerres amb suports d'esquerres", ha conclòs. Una possibilitat seria que dos dels tres partits formessin Govern i el tercer hi donés suport extern al Parlament. Sigui com sigui, amb el rebuig actual d'ERC al PSC és una operació improbable com a mínim. Tan improbable com veure els comuns governant amb JxCat.

stats