Política 24/04/2013

ERC adverteix el govern espanyol que pot acabar assegut al banc dels acusats de l'Haia

Els republicans interpel·len l'executiu de Rajoy sobre la guerra bruta de l'Estat per aturar el procés sobiranista

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha advertit el govern central que si segueix fent guerra bruta contra Catalunya "pot acabar assegut al banc dels acusats del Tribunal Internacional de l'Haia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ha interpel·lat aquest dimecres el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre "el respecte als valors democràtics per part del govern central en el procés sobiranista de Catalunya". Bosch ha demanat explicacions al ministre sobre les suposades actuacions que haurien portat a terme els serveis secrets espanyols a Catalunya per intentar desestabilitzar el dret a decidir i les eleccions catalanes, atacant la figura dels presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas. El diputat republicà ha preguntat amb ironia a Montoro: "És intel·ligència arremetre contra un poble sencer?". Per Bosch la manera d'actuar del CNI "no ha estat contra ningú, sinó contra Catalunya, contra una decisió majoritària del poble de Catalunya".

Montoro ha menyspreat les paraules del diputat republicà. Ha començat la seva rèplica afirmat que no havia entès res de la interpel·lació d'ERC, fins i tot ha etzibat: "Li ha faltat intel·ligència". El ministre ha reptat Bosch a explicar en què consisteix el procés sobiranista a la tribuna. Segons ell, en base a la Constitució del 78 "té dret a reclamar el que vulgui". Tot i així, acte seguit, ha insistit en la tesi del PP que "el que defensa el Parlament no encaixa en la Constitució espanyola".

La resposta de Bosch ha sigut molt gràfica: "Senyor ministre, li dic en termes acadèmics: parlarem aquí del que ens doni la republicana gana". Després, en la lluita dialèctica en la qual s'han acusat mútuament de falta d'humilitat, Bosch ha preguntat a Montoro: "Vostè és el Tribunal Constitucional, que sap el que cap a la Constitució i el que no?". És més, li ha dit que "confon la Constitució amb la inquisició".

Amb el to característic que empra Montoro quan tracta temes que no li agraden, ha preguntat a Bosch: "Volen convertir-se en una cosa petitona a Europa?". El ministre ha apel·lat a la situació econòmica per aparcar el debat sobiranista. "Necessitem Catalunya per sortir de la crisi", ha afirmat Montoro.

Bosch ha etzibat al ministre que Catalunya farà la consulta. El que s'ha quedat sense saber el diputat republicà és si, com ha preguntat, el govern central "dialogarà amb el poble català per buscar una sortida o intentarà sabotejar-la des de les clavegueres de l'Estat".

stats