Política 12/07/2021

ERC i Junts s'emplacen a fer front comú als pressupostos de l'Estat

Vilalta afirma que la remodelació del govern espanyol no afecta la taula de diàleg, mentre que Artadi creu que hi guanyen les posicions recentralitzadores

3 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns a la seu dels republicans

BarcelonaDesprés de la concessió dels indults i una reforma a fons de la Moncloa per encarar la segona part de la legislatura, la relació entre la Generalitat i el govern espanyol ja mira cap a les dues grans cites que tenen en un horitzó pròxim: la reunió de la taula de diàleg –prevista per a la tercera setmana de setembre– i la negociació per als pressupostos de l'Estat. Dos esdeveniments que encara que ERC i el PSOE insisteixin en desvincular, estan íntimament lligats perquè posaran a prova la relació entre la Moncloa i la Generalitat i, al mateix temps, la coalició de Junts i ERC. De moment, pel que fa als comptes espanyols, tant els republicans com els de Carles Puigdemont es comprometen a treballar per trobar una posició comuna, tot i que les dues bandes admeten que encara no n'han parlat i és un "tema pendent".

Així s'hi ha referit aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que el seu compromís és "coordinar-se al màxim amb Junts" i, així, "aconseguir una posició compartida" de cara als pressupostos. Al seu torn, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha celebrat que els republicans facin un "gir" –ha assegurat que fins ara no es volien coordinar– i s'avinguin a tenir una posició conjunta a Madrid. "Si ara ERC decideix seure amb nosaltres, és una reafirmació del que postulem des de fa dos anys i mig", ha dit Artadi, recordant que no hi ha hagut posició comuna ni amb la investidura de Pedro Sánchez ni amb els pressupostos de 2020 ni tampoc amb els estats d'alarma.

En tot cas, la republicana Marta Vilalta ha recordat que la coordinació al Congrés és un dels punts de l'acord de legislatura amb JxCat, malgrat que el pacte no precisa en quines situacions hi ha d'haver front comú i en quines cadascú pot votar el que li convingui. De fet, la coordinació al Congrés va ser un dels principals esculls en la negociació, amb Junts demanant un vot unitari en totes les situacions que afectessin la Generalitat i ERC sent més cauta i proposant que els temes sectorials quedessin fora de l'acord. Sigui com sigui, encara que els dos partits hagin verbalitzat el compromís de trobar una posició comuna, la direcció del vot als pressupostos és, ara per ara, una incògnita.

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, en la roda de premsa durant la tancada de la direcció al Montseny

La mateixa Vilalta ha acceptat que encara no hi ha res damunt la taula i que és prematur posicionar-se. Sí que ha deixat entreveure, amb tot, que l'objectiu dels republicans és "ser útils per a la gent". Per a Artadi la coordinació a Madrid és fonamental en un escenari com l'actual, i ha assegurat que seria un "error" no aprofitar la "feblesa parlamentària" del president espanyol, Pedro Sánchez. Tot i que no ha concretat quines condicions hi posa Junts per facilitar l'aprovació dels pressupostos –ha dit que els compromisos dels anteriors que va votar Esquerra no eren suficients–, sí que ha afirmat que tot ha d'anar acompanyat d'una voluntat de diàleg sobre el conflicte polític.

Tot i el compromís d'afrontar la negociació de manera conjunta, la portaveu d'ERC també ha subratllat que votar de manera diferent als pressupostos no afectaria l'estabilitat del Govern: ha recordat que els de Carles Puigdemont i Esquerra ja van escollir opcions diferents en els comptes de l'any passat –els republicans els van facilitar i Junts s'hi va oposar– i que la Generalitat "va continuar treballant".

Les noves cares de la Moncloa

La remodelació del govern espanyol per sorpresa aquest cap de setmana també ha impactat en les reunions de les executives dels partits d'aquest dilluns. La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha valorat que el fet de relegar Miquel Iceta a ministre d'Esports i Cultura només sis mesos després de fer-lo titular del ministeri de Política Territorial és un triomf de les tesis més "recentralitzadores" de socialisme. A parer seu, el federalisme és un "cant de sirena" i ho demostra la crisi de govern a l'Estat. Tot i això, no ha volgut dir si esperava que malgrat el canvi de ministeri Iceta sigui a la taula de diàleg amb la Generalitat.

Al seu torn, Esquerra no s'ha mullat sobre el relleu a la Moncloa i Vilalta ha assegurat que no els preocupaven les cares noves, sinó que el nou executiu "tingui una resposta per a Catalunya". "No ens preocupa el qui, sinó el què", ha afegit la portaveu republicana, que creu que el relleu al govern espanyol no afectarà els "terminis" de la taula de diàleg i la Comissió Bilateral. Amb aquestes declaracions, Vilalta ha contradit la també republicana i consellera de Presidència Laura Vilagrà, que aquest diumenge va apuntar que la reforma de la Moncloa podria retardar la reunió de la Comissió Bilateral, prevista inicialment per a finals de juliol.

stats