Política 16/07/2021

ERC, JxCat i els comuns trenquen el tripartit de la Paeria

El detonant ha sigut la destitució de Talamonte per la seva oposició al projecte urbanístic de Torres Salses

ARA
2 min
Representants d'ERC, JxCat i del Comú de Lleida signen el Pacte de Sant Joan per governar la Paeria, l'any 2019

BarcelonaLa crisi de govern generada arran de la destitució del regidor dels comuns i fins aquesta setmana tercer tinent d'alcalde de la Paeria, Sergi Talamonte, ha acabat amb el trencament del tripartit que fins ara governava l'ajuntament lleidatà. Els comuns han acabat sortint del govern municipal, que compartien amb ERC i Junts, i ho han fet de manera pactada amb els ja exsocis de govern després de la reunió que han tingut aquest divendres tots tres. La trobada havia de servir per valorar la crisi de govern generada quan l'alcalde, el republicà Miquel Pueyo, va apartar Talamonte dimarts de les seves funcions al govern municipal per la seva oposició al projecte urbanístic de Torres Salses, que el govern s'havia compromès a tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Comú de Lleida surt de l'executiu municipal però ERC i Junts continuaran al capdavant de l'Ajuntament amb un govern en minoria, perquè es queden amb dotze regidors, dos menys dels necessaris per a la majoria absoluta. A través d'un comunicat conjunt, els tres grups han indicat que han acordat tirar endavant la sortida dels comuns de manera "responsable i amb garanties de traspàs efectiu i correcte i oferint tot el suport als nous responsables de les àrees".

Al mateix escrit, els tres grups han manifestat la voluntat de "preservar els eixos programàtics que consten al pacte de govern" i s'han emplaçat a "treballar per garantir la governabilitat de la ciutat de Lleida i el desenvolupament dels compromisos compartits en aquest nou escenari".

Pueyo va deixar sense funcions Talamonte perquè el va acusar de ser "profundament deslleial" per la seva oposició al projecte de Torres Salses, una zona comercial de 55.000 metres quadrats entre la Bordeta i Magraners a la qual els comunss'oposaven i havien acusat ERC d'haver canviat d'opinió perquè en un inici també la rebutjava. De fet, aquesta mateixa setmana la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va qualificar de "pelotazo urbanístic" el projecte. "No es pot repicar i anar a la processó", va apuntar l'alcalde per justificar la destitució de Talamonte. El Comú de Lleida, en canvi, el va acusar d'haver-los aplicat un 155 i va obrir la porta a sortir del govern municipal si Pueyo no restituïa el regidor. Una possibilitat que s'han acabat materialitzant aquest divendres.

stats