ERC i JxCat crearan nous grups de treball per intentar desbloquejar les negociacions

Les reunions s'intensifiquen aquesta setmana

2 min
Els negociadors Sergi Sabrià (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) amb Dolors Sabater (CUP).

BarcelonaDurant els quinze dies posteriors a Setmana Santa, Esquerra i Junts per Catalunya només es van reunir dos cops i de manera espaiada. La negociació es basava en l'intercanvi de documents i esmenes a una proposta d'acord global –avançada per l'ARA– que parla d'estratègia del Procés, programa de govern i comissions de seguiment de la coalició. Aquesta setmana els negociadors segueixen abordant els mateixos temes, encara sense tancar cap de les carpetes però intensificant les trobades: es van reunir ahir dilluns, hi han tornat aquest dimarts i preveuen veure's aquest dimecres. Els avenços, però, arriben amb comptagotes i, en realitat, continuen estant en desacord en aspectes que han estat presents des de l'endemà del 14-F: la creació de l'òrgan de coordinació de Procés i la seva vinculació amb el Consell per la República, així com quin és l'abast de la coordinació estratègica al Congrés de Diputats.

Els negociadors d'Esquerra i de Junts han mantingut aquest dimarts una trobada al Parlament en què han discutit sobre els diferents àmbits i han perfilat una metodologia per seguir negociant: crearan diversos grups de treball per discutir temes concrets. També començaran a abordar l'estructura de govern que, segons fonts de la negociació, es tractarà un dia concret –aviat, diuen, sense concretar quan–, ja que fins ara no s'hi ha entrat en profunditat.

El document que els republicans van remetre a Junts –basant-se en les seves propostes i en documents previs dels de Carles Puigdemont– especificava només el repartiment de la coalició 50-50 i les conselleries que té voluntat de crear Pere Aragonès des de la presidència: la de Feminismes, Acció Climàtica i el departament d'Universitats i Recerca. Junts vol que Esquerra posi negre sobre blanc les conselleries i les àrees que imaginen en el futur Govern, és a dir, el repartiment de competències dins el consell executiu. Per exemple, una de les propostes d'ERC és unir digitalització –que ara té rang de conselleria– a Universitats i Recerca o vincular les polítiques d'habitatge a l'àmbit social –ara són a Territori–. Els de Puigdemont volen que més enllà d'aquests casos concrets els facin una proposta global d'àrees de l'executiu per començar a delimitar competències, ja que no es volen pronunciar sobre aspectes concrets sinó que volen discutir l'arquitectura completa.

Malgrat les successives converses, les percepcions sobre la negociació continuen sent diferents a banda i banda de la taula. Per a Esquerra continua sent possible un acord abans l'1 de maig –ho van dir públicament, però segons fonts de Junts no els ho han traslladat explícitament en les converses–, mentre que per al partit de Carles Puigdemont la proposta d'acord continua sent "massa generalista" per tancar ja l'acord d'investidura. Les negociacions avancen i el compte enrere fins a la data límit del 26 de maig també.

stats