Política 31/08/2020

ERC reclama a Torra "pactar" l'escenari polític davant les "incerteses" de la tardor

El PSC i els comuns exigeixen al president que convoqui eleccions com més aviat millor

Quim Bertomeu
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dimecres.

BarcelonaUna tardor d'"incerteses". Així és com Esquerra creu que es presenten els propers mesos de la política catalana, durant els quals, amb tota probabilitat, el president de la Generalitat, Quim Torra, serà inhabilitat del càrrec pel Tribunal Suprem. Davant d'aquest escenari, aquest dilluns els republicans han tornat a reclamar al president que s'avingui a "pactar" amb ells què cal fer des del Govern. Fins ara no ha estat així.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns n'hi ha hagut un nou exemple. Torra segueix sense revelar si pensa convocar o no eleccions abans de la seva inhabilitació i avui ha projectat un escenari pel qual podria optar per no fer-ho. En roda de premsa, Marta Vilalta ha evitat polemitzar directament amb el president, però ha insistit en que cal traçar una "estratègia compartida" de tot l'independentisme sobre com s'ha d'afrontar els propers mesos. Fonts dels republicans insisteixen que Torra segueix sense comentar-los "res" del que pensa fer i consideren que, com a socis de govern, haurien de "consensuar" els propers passos. Vilalta s'ha mostrat confiada que tard o d'hora la situació canviarà i Torra "estarà disposat a pactar tot el que ha de venir en els propers dies i setmanes".

Esquerra ja fa dies que no amaga les seves preferències. El partit d'Oriol Junqueras considera que el millor seria que Torra convoqués eleccions abans que fos inhabilitat. D'aquesta manera, diuen, la Generalitat sempre tindria "la iniciativa" política i no es deixaria en mans del Suprem. Si el Suprem inhabilita Torra i el president no ha convocat eleccions, els comicis s'allunyarien uns quants mesos més en l'horitzó i el Govern quedaria escapçat. També hi ha un altre argument menys confessable. Els republicans se senten amb possibilitats per intentar guanyar ja unes eleccions al Parlament.

Una proposta "més explícita"

Però ara mateix la situació amb què es troba Esquerra és la mateixa que hi havia quan va marxar de vacances. No sap quines intencions té Torra. A més, l'únic que poden fer és esperar, ja que avançar eleccions és una potestat exclusiva del president. Davant aquest situació d'impàs, els republicans no volen perdre el marge d'iniciativa política que els queda. Així, Vilalta ha dit que en els propers dies el seu partit farà una proposta pròpia sobre què cal fer. ERC va aprovar el seu full de ruta en el seu congrés del desembre de l'any passat, però ara vol fer en "els propers dies" una proposta que encara serà "més explícita".

Sigui com sigui, els republicans intenten que totes les incògnites que sobrevolen la política catalana es resolguin amb l'independentisme menys tensionat entre ell. Avui Vilalta ha tornat a demanar menys "retrets", "desgast" i "testosterona" entre formacions partidàries de la independència. "És el moment de construir, és el moment de deixar de cridar unitat i de practicar-la més", ha resumit.

L'oposició vol urnes

Paradoxalment, diversos partits de l'oposició a Catalunya han convingut amb ERC que el que cal ara mateix són eleccions i deixar de fer hipòtesis amb el calendari polític. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha avisat Torra que cal tornar a les urnes, perquè "no seria una bona notícia que les eleccions les convoqui el Suprem". El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha assenyalat el mateix camí: "La situació s'està degradant. Cal convocar com més aviat millor eleccions", ha dit, informa Mireia Esteve. Des del PP també han criticat el Govern i consideren que la situació ja és insostenible. El secretari general dels populars catalans, Daniel Serrano, ha considerat que el gran problema és que Torra no sap el que vol i "qui mana –Puigdemont– encara no ha donat l'ordre".

stats