Política 03/10/2012

ERC sondeja una coalició més enllà de Reagrupament

Ferran Casas
2 min
Joan Carretero -a la foto amb Oriol Junqueras- no anirà a la reunió. Es distancia d'ERC.

BARCELONA.ERC no vol passar com una força política que no ha posat tota la carn a la graella per unir l'independentisme. Després del no de CiU i ICV a una àmplia coalició per l'estat propi, que va proposar a finals d'agost el seu president, Oriol Junqueras, ara l'estratègia es reorienta i apel·la a formacions més petites com SI, CUP, Reagrupament i Democràcia Catalana. Però tot apunta que tampoc se'n sortirà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras va convocar ahir a una reunió aquestes formacions independentistes amb la intenció que ERC lideri un pol independentista fort per garantir que Artur Mas "no s'arronsi". Junqueras vol projectar la imatge de líder que busca la unitat i, si se'n surt, desactivar l'atomització que tem el 25-N. A ERC (i a la resta d'independentistes) no només els amenaça la divisió sinó també el vot útil a CiU, que reclama la majoria absoluta per apuntalar el procés.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va enviar una carta a Regrupament, la CUP -que ratificarà presentar-se el 13 d'octubre-, SI i el diputat de DC Joan Laporta per convocar-los dijous al migdia a la seu d'ERC i explorar vies "de col·laboració i d'entesa de present i de futur que tenen un primer repte en les pròximes eleccions". A les municipals i autonòmiques s'hi havien presentat amb Reagrupament.

Bronca abans de seure

L'11 d'octubre (abans de l'assemblea de la CUP) acaba el termini per coalitzar-se. Els últims dies el líder de Reagrupament, Joan Carretero, ha insistit en una única llista liderada per CiU, que no ha atès la petició. El líder de SI, Alfons López Tena, va explicar diumenge que parlaria amb ERC i d'altres per arribar a acords -cosa que no va caure bé entre els republicans- i ahir ja es queixava del lloc de la reunió, a la qual no assistiran ni la CUP ni Reagrupament. ERC creu que per garantir l'èxit del procés -remot- calen "cares noves" ateses les males relacions personals entre Carretero, Laporta i Tena. Aquest últim va denunciar un "veto" a ell i al seu company Uriel Bertran.

stats