INCIDENTS AMB ANTIAVALOTS

L'Ertzaintza investiga si va matar un jove bilbaí amb una pilota de goma després de l'Athletic-Schalke

El noi, de 28 anys, estava ingressat des de dijous quan antiavalots van carregar i disparar contra els joves d'una herriko taberna que els van llançar diversos objectes

El jove de 28 anys ferit en uns incidents que van tenir lloc a Bilbao dijous passat, després d'un partit de futbol, ha mort, ha informat avui l'hospital bilbaí de Basurto, on estava ingressat. El conseller d'Interior del Govern basc, Rodolfo Ares, va a sol·licitar la seva compareixença davant el Parlament Basc per donar explicacions relatives a aquest cas, ja que el jove va poder resultar ferit per una pilota de goma disparada per l'Ertzaintza.

El jove va patir una "fractura cranial per esclat amb importants lesions cerebrals" en uns incidents ocorreguts en la nit de dijous passat al carrer Maria Dia d'Haro de Bilbao, al final del partit de l'Europa League que va enfrontar a San Mamés a l'Athletic Club i el Schalke 04. Després de romandre tres dies en estat molt greu i en coma, connectat a ventilació mecànica, el pacient, "després de ser-li retirada la sedació, ha presentat dades suggestives de mort cerebral", ha informat avui l'hospital de Basurto. "Després de ser-li realitzada les exploracions complementàries pertinents, es confirma" la mort cerebral, ha afegit aquest centre sanitari en un comunicat mèdic.

El departament d'Interior del Govern basc assegura que l'Ertzaintza ha obert una investigació per determinar si el jove va ser colpejat per una pilota de goma disparada per un policia durant els disturbis de dijous o va patir les lesions per una altra causa. Fonts del departament d'Interior han indicat avui a Efe que el conseller Ares sol·licitarà la seva compareixença davant el Parlament Basc per parlar d'aquest cas. La Policia autonòmica continua la seva investigació, sense que s'hagin produït novetats en les últimes hores. Si n'hi hagués abans de la compareixença del conseller, es farien públiques, segons les mateixes fonts.

Segons la versió oferta per Interior divendres passat, l'Ertzaintza va rebrea  la nit "diverses trucades" en què es comunicava que hi havia una persona ferida, "semiinconscient i sagnant del cap", al carrer María Díaz d'Haro, "al costat de l'herriko taberna". Quan diverses dotacions de l'Ertzaintza van anar al lloc, "a l'altura de l'herriko taberna", segons la mateixa font, un "grup nombrós de persones" va llançar diversos objectes, com ampolles i pedres, contra els vehicles policials, de manera que els agents van utilitzar material antiavalots per dispersar a qui els atacaven. L'Ertzaintza va tenir coneixement posteriorment del trasllat d'un ferit a l'hospital, però, segons Interior, "no és clar" si les lesions es deuen a un cop de pilota disparat per un agent en aquests disturbis o es tracta de la persona ferida de la qual s'informava en les trucades inicials fetes a la policia basca.

Aquesta versió, però, contrasta amb l'oferta per amics del jove ara mort que l'acompanyaven en la nit de dijous, els qui, en declaracions al diari El Correo, van explicar que el seu amic va caure ferit després de l'arribada dels policies antiavalots. Familiars del jove i els amics que eren amb ell quan van succeir els fets creuen que va ser una pilota de goma disparada per l'Ertzaintza la causant de les lesions. "El meu fill té un esvoranc al cap", va assegurar ahir la mare en aquest diari.